Implanteerbaar apparaat verlicht pijn zonder medicijnen

Nieuw apparaat kan een alternatief bieden voor opioïden en andere zeer verslavende geneesmiddelen.

• Zacht, flexibel implantaat gebruikt koeling in plaats van medicijnen om pijnsignalen te onderdrukken.

• Apparaat bevat een geïntegreerde sensor die de temperatuur van de aangetaste zenuwen bewaakt.

• Wanneer het apparaat niet langer nodig is wordt het onschadelijk door het lichaam opgenomen.

• In een studie op dieren blokkeerde het apparaat met succes en omkeerbaar pijnsignalen zonder bijwerkingen.

Een team van onderzoekers onder leiding van de Northwestern University heeft een klein, zacht, flexibel implantaat ontwikkeld dat pijn verlicht op verzoek en zonder gebruik van medicijnen. Het eerste apparaat in zijn soort zou een broodnodig alternatief kunnen bieden voor opioïden en andere zeer verslavende medicijnen.

Het bio compatibele, in water oplosbaar apparaat werkt door zich zachtjes om de zenuwen te wikkelen om nauwkeurige, gerichte koeling te leveren, die zenuwen verdooft en pijnsignalen naar de hersenen blokkeert. Met een externe pomp kan de gebruiker het apparaat op afstand activeren en vervolgens de intensiteit verhogen of verlagen. Nadat het apparaat niet langer nodig is, wordt het op natuurlijke wijze door het lichaam opgenomen, waardoor chirurgische extractie overbodig wordt.

De onderzoekers zijn van mening dat het apparaat het waardevolst zal zijn voor patiënten die routinematige operaties of zelfs amputaties ondergaan waarvoor vaak postoperatieve medicatie nodig is. Chirurgen kunnen het apparaat tijdens de procedure implanteren om de postoperatieve pijn van de patiënt te helpen beheersen.

De studie zal worden gepubliceerd in het tijdschrift Science. Het artikel beschrijft het ontwerp van het apparaat en demonstreert de werkzaamheid ervan op een diermodel.

Vertaling: Andre Teirlinck