Angst voor groei vapen door kinderen bevestigd door onderzoek

De jaarlijkse YouGov-jongeren enquête voor ASH, uitgevoerd in maart en vandaag gepubliceerd [1], toont het huidige vapen onder kinderen van 11-17 jaar, van 4% in 2020 [2] tot 7% ​​in 2022. Het percentage kinderen dat toegeeft ooit te hebben geprobeerd te vapen is ook gestegen van 14% in 2020 naar 16% in 2022.

Wegwerp e-sigaretten [3] zijn nu het meest gebruikte product onder de huidige vapers, een stijging van meer dan 7 keer van 7% in 2020 en 8% in 2021, tot 52% in 2022. Elf Bar en Geek Bar zijn overweldigend het populairst , met slechts 30% van de huidige gebruikers die andere merken hebben geprobeerd.

Het afgelopen jaar is er een groeiende bezorgdheid ontstaan ​​over de toenemende populariteit van wegwerpvapes bij jongeren, maar dit is de eerste keer dat nationale cijfers beschikbaar zijn om de omvang van de verandering aan te tonen. De toename van vapen die uit het onderzoek blijkt, is een reden tot bezorgdheid en moet nauwlettend worden gevolgd. Maar 92% van de jongeren onder de 18 die nog nooit hebben gerookt, hebben ook nooit gevaped, en slechts 2% heeft vaker dan een of twee keer gevaped.

‘Gewoon eens proberen’ is nog steeds de meest voorkomende reden die nooit-rokers geven om een ​​e-sigaret te gebruiken (65%). Voor jonge rokers was de meest voorkomende reden voor het gebruik van een e-sigaret ‘omdat ik de smaken lekker vind’ (21%) gevolgd door ‘ik geniet van de ervaring’ (18%) en vervolgens ‘gewoon om het eens te proberen’ (15%) , maar ze zeiden ook ‘omdat ik probeer te stoppen met roken’ (11%) of ‘ik gebruik ze in plaats van roken’ (9%). Fruitaroma’s blijven het populairst (57%).

Het dampgedrag is sterk leeftijdsgebonden: 10% van de 11-15-jarigen heeft ooit geprobeerd te dampen, vergeleken met 29% van de 16- en 17-jarigen (de cijfers voor degenen die momenteel dampen zijn respectievelijk 4% en 14%). En hoewel het dampen door minderjarigen is toegenomen, is het roken door minderjarigen lager dan in 2020 (14% in 2022 vergeleken met 16% in 2020).

Ann McNeill, hoogleraar tabaksverslaving, Institute of Psychiatry, Psychology & Neuroscience, King’s College London, en auteur van een aanstaande beoordeling van het bewijs voor de regering, zei:

“De opkomst van vapen is zorgwekkend en we moeten begrijpen wat hierachter zit, zoals verpakking, toegankelijkheid, smaak of verslavendheid. Onze reactie moet proportioneel zijn gezien het feit dat roken een veel groter risico vormt voor de gezondheid van jongeren en het goede bewijs dat e-sigaretten een effectief hulpmiddel kunnen zijn bij het stoppen met roken. De overheid moet ervoor zorgen dat bestaande wetten worden gehandhaafd en moeten aangeven waar de regelgeving kan worden uitgebreid. Dit moet echter gebeuren naast het bewerkstelligen van een veel snellere afname van het aantal jonge mensen die beginnen met roken en het helpen van meer rokers om te stoppen.”

Voor het eerst dit jaar werd in het onderzoek gevraagd naar de bekendheid van de promotie van e-sigaretten. Meer dan de helft (56%) van de 11-17-jarigen gaf aan op de hoogte te zijn van reclame voor e-sigaretten, het vaakst in winkels of online, met het hoogste bewustzijn bij degenen die ooit hadden gevaped (72%). Tik Tok was de meest genoemde bron van online promotie (45%), gevolgd door Instagram (31%).

Deborah Arnott, Chief Executive, ASH zei:

“De wegwerpvapes die het afgelopen jaar enorm populair zijn geworden, zijn felgekleurde producten in zakformaat met zoete smaken en zoete namen, en zijn overal verkrijgbaar voor minder dan vijf dollar, [4] geen wonder dat ze aantrekkelijk zijn voor kinderen.”

“Zoals de Khan-review aan de regering heeft aanbevolen, moet er £15 miljoen extra worden geïnvesteerd in handhaving, en dit moet zowel vapen als tabaksproducten omvatten.[5] De wetten moeten ook worden aangescherpt om kindvriendelijke verpakkingen en etikettering van dampproducten te verbieden en om promotie op sociale media te voorkomen. Maar online platforms zoals Tik Tok hoeven niet te wachten, ze moeten nu handelen. De stroom van glamoureuze promotie van vapen op sociale media is volkomen ongepast en sociale-mediaplatforms moeten hun verantwoordelijkheid nemen en de kraan dichtdraaien.”

Gillian Golden, Chief Executive, Independent British Vape Trade Association (IBVTA) zei:

“Sociale-mediaplatforms hebben zogenaamd beleid om reclame voor vapen bij kinderen te voorkomen, maar ze doen er weinig aan om dit af te dwingen. We monitoren en rapporteren inbreuken aan sociale mediaplatforms, maar ze ondernemen zelden actie, waarbij Tik Tok de ergste overtreder is. Bedrijven die illegaal producten verkopen aan jongeren onder de 18, overtreden ook vaker de wet door producten te verkopen die niet voldoen aan de Britse regelgeving. De meeste retailers en importeurs verkopen niet aan kinderen en willen strengere handhaving om ervoor te zorgen dat anderen dat ook niet doen.”

Ondanks dat het illegaal is om vapes te verkopen aan jongeren onder de 18, zijn winkels de meest voorkomende bron van levering voor minderjarige vapers (47%).[1] Het Department of Health and Social Care (DHSC), de MHRA (de regelgever van e-sigaretten) en handelsnormen hebben de situatie in de gaten gehouden en het Chartered Trading Standards Institute (CTSI) kreeg de opdracht om eerder dit jaar een snelle beoordeling van de naleving uit te voeren. jaar.

[1] ASH factsheet. Use of e-cigarettes (vapes) among young people in Great Britain. July 2022.

[2] The main comparison is with 2020 as fieldwork was conducted largely before the first lockdown. Fieldwork in 2021 was carried out as we emerged from the third national lockdown which significantly affected the behaviour of 11-17 year olds, particularly in relation to access to underage products such as cigarettes and vapes. The full data, including comparisons with previous years surveys going back to the first one in 2013, are set out in the ASH factsheet.

[3] Disposable e-cigarettes are non-rechargeable, non refillable vaping devices. E-cigarettes are also available as rechargeable products with replaceable pre-filled cartridges, and rechargeable products with a tank or reservoir which can be filled with e-liquid.

[4] For examples of products priced at under £5 see [accessed 30th June 2022]

https://www.newvaping.com/collections/disposable-vape MOJO disposable pod kit £2

https://www.vapeshop.co.uk/collections/disposable-vape-kits  Elf Bar Cotton Candy Ice (and many other flavours including Cherry Cola, Blue Razz lemonade and Strawberry Ice Cream) £3.95

https://www.vapestreams.co.uk/product-category/pods/disposable-pod-devices-pods/geek-vape-disposable-pods/ Geek Bar banana Ice, Blueberry Bubble Gum £3.49

[5]  The Khan Review: making smoking obsolete. Independent review by Dr Javed Khan OBE into the government’s ambition to make England smokefree by 2030. OHID. 9 June 2022. Quote from the review: “The government must dedicate additional funding of £15 million per year to local trading standards, specifically on smokefree interventions.”…” The number of visits and enforcement action has decreased in recent years as trading standards functions have been scaled back. It is unacceptable that these services lack the capacity to respond.” 

[6] NIPS3 Review of business compliance conducted by Trading Standards Services in England. CTSI 2022.

[7] DISTRIBUTORS OF NICOTINE INHALING PRODUCTS. A focused intervention by trading standards services April 2022. CTSI 2022.