Vrouwen krijgen na de menopauze meer veranderingen in de hersenen

Vrouwen die door de menopauze zijn gegaan, hebben mogelijk meer hersenbiomarkers genaamd hyperintensiteiten van de witte stof dan premenopauzale vrouwen of mannen van dezelfde leeftijd, volgens een nieuwe studie gepubliceerd in het online nummer van Neurology® van 29 juni 2022, het medische tijdschrift van de Amerikaanse Academie voor Neurologie.

Hyperintensiteiten van de witte stof zijn kleine laesies die zichtbaar zijn op hersenscans en die vaker voorkomen met de leeftijd of met ongecontroleerde hoge bloeddruk. Deze biomarkers in de hersenen zijn in sommige onderzoeken in verband gebracht met een verhoogd risico op een beroerte, de ziekte van Alzheimer en cognitieve achteruitgang.

“Hyperintensiteiten van witte stof nemen toe naarmate de hersenen ouder worden, en hoewel het hebben ervan niet betekent dat een persoon dementie zal krijgen of een beroerte zal krijgen, kunnen grotere hoeveelheden het risico van een persoon verhogen”, zei studie auteur Monique M. B. Breteler, MD, PhD, van de Duits centrum voor neurodegeneratieve ziekten (DZNE), in Bonn, Duitsland, en lid van de American Academy of Neurology. “Onze studie onderzocht welke rol de menopauze kan hebben op hoeveelheden van deze biomarkers in de hersenen. Onze resultaten impliceren dat hyperintensiteiten van witte stof verschillend evolueren voor mannen en vrouwen, waarbij de menopauze of factoren die bepalen wanneer de menopauze begint, zoals variaties in het verouderingsproces, bepalende factoren zijn.”

De studie omvatte 3.410 mensen met een gemiddelde leeftijd van 54 jaar. Van hen was 58% vrouw en van de vrouwen was 59% postmenopauzaal. Ook had 35% van alle deelnemers een hoge bloeddruk en daarvan had de helft een ongecontroleerde hoge bloeddruk.

Alle deelnemers hadden MRI-hersenscans. Onderzoekers keken naar de scans en berekenden de hoeveelheid hyperintensiteiten van de witte stof voor elke deelnemer. Het gemiddelde totale volume voor deze hersenbiomarkers was 0,5 milliliter (ml). Het gemiddelde totale hersenvolume was 1180 ml voor mannen en 1053 ml voor vrouwen. Het gemiddelde totale volume van de witte stof, het gebied van de hersenen waar hyperintensiteiten van de witte stof kunnen worden gevonden, was 490 ml voor mannen en 430 ml voor vrouwen.

Na correctie voor leeftijd en vasculaire risicofactoren zoals hoge bloeddruk en diabetes, ontdekten onderzoekers dat postmenopauzale vrouwen meer van deze hersenbiomarkers hadden in vergelijking met mannen van vergelijkbare leeftijd. Bij mensen van 45 jaar en ouder hadden postmenopauzale vrouwen een gemiddeld totale hyperintensiteiten van de witte stof van 0,94 ml vergeleken met 0,72 ml voor mannen. Onderzoekers ontdekten ook dat de toename van hersenbiomarkers versnelde met de leeftijd en sneller bij vrouwen dan bij mannen.

Premenopauzale vrouwen en mannen van een vergelijkbare leeftijd hadden geen verschil in de gemiddelde hoeveelheid hyperintensiteiten van de witte stof.

Onderzoekers ontdekten ook dat postmenopauzale vrouwen meer hyperintensiteiten van de witte stof hadden dan premenopauzale vrouwen van vergelijkbare leeftijd. In een groep deelnemers van 45 tot 59 jaar hadden postmenopauzale vrouwen een gemiddeld totaal volume aan hyperintensiteiten van de witte stof van 0,51 ml vergeleken met 0,33 ml voor premenopauzale vrouwen.

Er was geen verschil tussen postmenopauzale en premenopauzale vrouwen die hormoontherapie gebruikten. Breteler zei dat deze bevinding suggereert dat hormoontherapie na de menopauze mogelijk geen beschermend effect op de hersenen heeft.

Niet gerelateerd aan de menopauzale status, hadden vrouwen met ongecontroleerde hoge bloeddruk hogere hoeveelheden van deze hersenbiomarker in vergelijking met mannen.

“Het is bekend dat hoge bloeddruk, die de kleine bloedvaten in de hersenen aantast, kan leiden tot een toename van hyperintensiteiten van de witte stof”, zegt Breteler. “De resultaten van onze studie laten niet alleen zien dat er meer onderzoek nodig is om te onderzoeken hoe de menopauze verband kan houden met de vasculaire gezondheid van de hersenen. Ze tonen ook de noodzaak aan om rekening te houden met verschillende gezondheidstrajecten voor mannen en vrouwen, en de status van de menopauze. Ons onderzoek onderstreept het belang van seksespecifieke geneeskunde en meer aandachtige therapie voor oudere vrouwen, vooral die met vasculaire risicofactoren.”

Een beperking van de studie was dat onderzoekers de exacte leeftijd van het begin van de menopauze niet wisten of dat sommige deelnemers perimenopauze waren.