Omgevingsfactoren voorspellen risico op overlijden

Samen met hoge bloeddruk, diabetes en roken, zijn omgevingsfactoren zoals luchtvervuiling zeer voorspellend voor de kans op overlijden van mensen, vooral door een hartaanval en beroerte, blijkt uit een nieuwe studie. Onder leiding van onderzoekers van de NYU Grossman School of Medicine en de Icahn School of Medicine op de berg Sinaï, toonde de studie aan dat blootstelling aan bovengemiddelde niveaus van buitenluchtvervuiling het risico op overlijden met 20 procent verhoogde en het risico op overlijden door hart- en vaatziekten met 17 procent. .

Het gebruik van hout- of kerosinekachels, niet goed geventileerd door een schoorsteen, om voedsel te koken of het huis te verwarmen, verhoogde ook het algehele risico op overlijden (met 23 procent en 9 procent) en het cardiovasculaire overlijdensrisico (met 36 procent en 19 procent). Wonen ver van gespecialiseerde medische klinieken en in de buurt van drukke wegen verhoogde ook het risico op overlijden.

De bevindingen, online gepubliceerd op 24 juni in het tijdschrift PLOS ONE, zijn afkomstig van persoonlijke en milieugezondheidsgegevens die zijn verzameld van 50.045 voornamelijk arme, landelijke dorpelingen die in de noordoostelijke regio Golestan van Iran wonen. Alle studiedeelnemers waren ouder dan 40 jaar en stemden ermee in hun gezondheid te laten controleren tijdens jaarlijkse bezoeken aan onderzoekers die al in 2004 dateren.

Onderzoekers zeggen dat hun laatste onderzoek niet alleen omgevingsfactoren identificeert die het grootste risico vormen voor het hart en de algehele gezondheid, maar ook het broodnodige wetenschappelijk bewijs toevoegt van mensen in lage- en middeninkomenslanden. Traditioneel onderzoek naar milieurisicofactoren, merken de onderzoekers op, heeft de voorkeur gegeven aan stedelijke bevolkingsgroepen in landen met een hoog inkomen met een veel grotere toegang tot moderne gezondheidszorg.

Vergeleken met degenen die gemakkelijker toegang hebben tot gespecialiseerde medische diensten, hadden degenen die verder weg woonden van klinieken met katheterisatielaboratoria die bijvoorbeeld verstopte slagaders konden deblokkeren, een verhoogd risico op overlijden met 1 procent voor elke 10 kilometer (6,2 mijl) afstand. In Golestan wonen de meeste mensen meer dan 80 kilometer verwijderd van dergelijke moderne voorzieningen.

De onderzoeksresultaten toonden ook aan dat een derde van de deelnemers aan de studie die binnen een straal van 500 meter (1640 voet) van een hoofdweg woonden, een 13 procent verhoogd risico op overlijden had.

“Onze studie benadrukt de rol die belangrijke omgevingsfactoren van luchtverontreiniging binnen en buiten, toegang tot moderne gezondheidsdiensten en nabijheid van lawaaierige, vervuilde wegen spelen bij alle doodsoorzaken en sterfgevallen door hart- en vaatziekten in het bijzonder”, zegt senior auteur van het onderzoek en cardioloog Rajesh Vedanthan, MD, MPH.

“Onze bevindingen helpen het ziekterisicoprofiel te verbreden buiten leeftijd en traditionele persoonlijke risicofactoren”, zegt Dr. Vedanthan, een universitair hoofddocent bij de afdelingen Population Health and Medicine aan NYU Langone Health.

“Deze resultaten illustreren een nieuwe kans voor gezondheidsbeleidsmakers om de ziektelast in hun gemeenschappen te verminderen door de impact van milieurisicofactoren zoals luchtvervuiling op de cardiovasculaire gezondheid te verminderen”, zegt hoofdauteur Michael Hadley, MD, een fellow in cardiologie en inkomende assistent-professor geneeskunde op de berg Sinaï.

Daarentegen toonde de studie aan dat andere omgevingsfactoren die in de analyse waren opgenomen – lage inkomensniveaus in de buurt, verhoogde bevolkingsdichtheid en te veel nachtelijke blootstelling aan licht – geen onafhankelijke voorspellers waren van het risico op overlijden, ondanks eerder onderzoek in voornamelijk stedelijke omgevingen die anders suggereren.

Voor het onderzoek analyseerden onderzoekers gegevens die tot en met december 2018 waren verzameld. Vervolgens creëerden ze een voorspellend model over het algehele sterfterisico en het overlijdensrisico door hart- en vaatziekten.

Links