Pruimen tegen ontstekingen

Onderzoek toont aan dat dagelijkse consumptie van pruimen het risico op osteoporose na de menopauze kan verminderen.

Een onderzoek bij mensen in de menopauze suggereert dat elke dag eten van pruimen gunstig kan zijn voor de gezondheid van de botten en het verminderen van ontstekingsfactoren die bijdragen aan osteoporose. Het onderzoek werd gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Physiological Society (APS) op Experimental Biology 2022 in Philadelphia.

Naar schatting zullen 13,6 miljoen mensen in de VS ouder dan 50 jaar tegen het jaar 2030 osteoporose ontwikkelen – een verlies van botsterkte veroorzaakt door verminderde mineraal dichtheid van de botten. Osteoporose verhoogt het risico op fracturen, vooral bij oudere volwassenen. Vrouwen in de menopauze hebben een lager oestrogeengehalte, wat leidt tot een toename van ontstekingen in het lichaam en kan bijdragen aan botverlies.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat polyfenolextracten – plantenstoffen die werken als antioxidanten en ontstekingen verminderen – in pruimen een lager niveau van oxidatieve stress en ontsteking bevorderen in een soort botcel die osteoclasten wordt genoemd. In een nieuwe studie onderzochten wetenschappers van het Integrative and Biomedical Physiology Program en de Departments of Nutritional Sciences and Kinesiology aan de Pennsylvania State University de effecten van pruimen op de gezondheid van de botten na de menopauze.

Vrouwen na de menopauze met een botmineraal dichtheidsscore die als laag werd gedefinieerd – een marker van osteoporose – werden in drie groepen verdeeld:
• Een groep at 12 maanden lang dagelijks 50 gram (g) pruimen (ongeveer zes pruimen).
• Een tweede groep at gedurende 12 maanden dagelijks 100 g pruimen (ongeveer 12 pruimen).
• Een controlegroep at geen pruimen.

Het onderzoeksteam bekeek bloedmonsters die voor en na de proef waren genomen en vond significante verminderingen van ontstekingsmarkers in beide groepen die pruimen hadden gegeten.

“Onze bevindingen suggereren dat consumptie van zes tot twaalf pruimen per dag pro-inflammatoire mediatoren kan verminderen die kunnen bijdragen aan botverlies bij vrouwen na de menopauze. Pruimen kunnen dus een veelbelovende voedingsinterventie zijn om de toename van ontstekingen te voorkomen die vaak worden waargenomen als onderdeel van het verouderingsproces, “zei Janhavi Damani, MS,hoofdauteur van de studie.

Vertaling persbericht: Andre Teirlinck