Roep om gebruik BPA te beperken

Nieuwe bevindingen tonen aan dat BPA schadelijke effecten kan hebben op niveaus die 100.000 keer lager zijn dan eerder werd gedacht.

De Endocrine Society sloot zich aan bij een coalitie van artsen, wetenschappers en volksgezondheids- en milieuorganisaties om een ​​formele petitie naar de Food and Drug Administration (FDA) te sturen, waarin de instantie wordt opgeroepen de goedkeuringen voor bisfenol A (BPA) in kleefstoffen en coatings in te trekken en strikte limieten stellen aan het gebruik ervan in kunststoffen die in contact komen met voedsel.

Nieuwe bevindingen van een panel van deskundigen, bijeengeroepen door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA), geven aan dat de schadelijke effecten van blootstelling aan BPA kunnen optreden op niveaus die 100.000 keer lager zijn dan eerder werd gedacht. Dit nieuw veilig niveau – gebaseerd op recent wetenschappelijk bewijs – is meer dan 5.000 keer lager dan waaraan volgens de FDA de meeste Amerikanen veilig worden blootgesteld.

Deze waarden vormen zonder twijfel een hoog gezondheidsrisico en ondersteunen de conclusie dat het gebruik van BPA niet veilig is. De petitie roept de FDA op om het gebruik van BPA in artikelen die in contact komen met voedsel, die kunnen leiden tot migratie naar voedsel van meer dan 0,5 nanogram per kilogram voedsel, te beperken.

“Het proces dat de EFSA gebruikte om de veiligheid van bisfenol opnieuw te beoordelen, is een sjabloon voor hoe de FDA het zou moeten doen voor de honderden chemicaliën die het decennia geleden goedkeurde. Transparant, grondig en wetenschappelijk onderbouwd”, zegt Tom Neltner, senior director van EDF voor veiligere chemicaliën. “Nu Amerikanen meer dan 5.000 keer zijn blootgesteld aan BPA, moet het agentschap hier een topprioriteit van maken en een definitieve beslissing nemen binnen de wettelijke termijn van 180 dagen.”

De petitie is ingediend door het Environmental Defense Fund, de Endocrine Society, Breast Cancer Prevention Partners, Clean Water Action/Clean Water Fund, Consumer Reports, Environmental Working Group, Healthy Babies Bright Futures, Dr. Maricel Maffini en Dr. Linda Birnbaum, voormalig directeur van het National Institute of Environmental Health Sciences en National Toxicology Program.

BPA wordt gebruikt om polycarbonaat en andere kunststoffen te maken, die vaak worden gebruikt in harde voorwerpen zoals voedselcontainers, kruiken, servies, opslagcontainers en meer. De chemische stof wordt ook gebruikt in epoxyharsen die de binnenkant van metalen producten en flessendoppen bekleden. Kleine hoeveelheden BPA kunnen vanuit containers of apparatuur migreren naar voedsel en dranken.

De industrie heeft in het verleden stappen ondernomen om het gebruik van BPA in blikvoeringen en plastic babyflessen te beperken. Deze acties volgden op bevindingen uit 2008 van de Centers for Disease Control and Prevention, waaruit bleek dat de chemische stof werd aangetroffen bij 92% van de Amerikaanse volwassenen en aanvullende onderzoeken die aantoonden dat BPA zich bij mensen kan gedragen als het vrouwelijke geslachtshormoon, oestrogeen, en de normale ontwikkeling kan verstoren.

Bevindingen van het panel van deskundigen van de EFSA laten zien dat de effecten van BPA veel erger zijn dan eerder werd aangenomen en dat mensen worden blootgesteld aan niveaus die aanzienlijk hoger zijn dan wat veilig is. Extreem lage blootstelling aan BPA kan leiden tot een overactief immuunsysteem dat een onbeheersbare ontsteking veroorzaakt, evenals veranderingen in de eierstokken, hormoonontregeling en verminderd leervermogen en geheugen, aldus het EFSA-panel.

“FDA heeft de plicht om ons te beschermen tegen giftige chemicaliën die in contact kunnen komen met ons voedsel”, zegt Maricel Maffini, Ph.D., wetenschapper en co-auteur van de petitie. “Deze nieuwe bevindingen zouden een wake-up call moeten zijn voor de FDA en voor ons allemaal dat onze gezondheid in gevaar is, tenzij we snel actie ondernemen om de hoeveelheid BPA die in contact kan komen met ons voedsel te beperken.”

FDA werkt al lang samen met EFSA op het gebied van risicobeoordeling en risicocommunicatie met betrekking tot voedselveiligheid, waaronder samenwerking om het begrip van risico’s van chemicaliën die worden gebruikt in voedselverpakkingen, zoals PFAS, te vergroten. Het bureau moet nu luisteren naar de waarschuwingen over BPA van zijn deskundige tegenhangers bij de EFSA en stappen ondernemen om onze blootstelling aan de chemische stof drastisch te verminderen.

“Deze bevindingen zijn buitengewoon zorgwekkend en bewijzen het punt dat zelfs een zeer lage blootstelling aan BPA schadelijk kan zijn en kan leiden tot problemen met de reproductieve gezondheid, het risico op borstkanker, het gedrag en de stofwisseling”, zegt Heather Patisaul, Ph.D., BPA-expert van de Endocrine Society. , van North Carolina University in Raleigh, NC “De FDA moet de wetenschap achter hormoonontregelende chemicaliën erkennen en dienovereenkomstig handelen om de volksgezondheid te beschermen.”

Vertaling: Andre Teirlinck