Brevetoxinen: inademing van zeelucht kan verantwoordelijk zijn voor vergiftiging

Brevetoxinen, voor het eerst gedetecteerd in Frankrijk in 2018, zijn toxines die worden geproduceerd door mariene microalgen. Het inademen van verontreinigde spray tijdens het zwemmen of watersporten kan vergiftiging veroorzaken. Professionals die in besmette gebieden werken, zijn het meest blootgesteld, zwangere vrouwen of mensen met astma het meest vatbaar. Zelfs als er tot op heden geen geval is gemeld in Frankrijk, is het verwerven van nieuwe kennis noodzakelijk.

In aanvulling op zijn eerste advies dat in 2021 werd uitgebracht over de inname van met brevetoxinen (BTX) verontreinigde mosselen op Corsica, heeft het Agentschap de andere blootstellingsroutes aan deze mariene toxines bestudeerd.

Inademing van verontreinigde spray wanneer deze microalgen bloeien, is de belangrijkste blootstellingsroute die wordt gerapporteerd in andere delen van de wereld, zoals Florida. Dit kan gebeuren tijdens het zwemmen of tijdens professionele of recreatieve activiteiten, dichtbij of op het strand. Het kan niezen, loopneus en keelirritatie veroorzaken. Door zich op het gezicht en de huid te vestigen, zal zeespray die is verontreinigd met BTX waarschijnlijk ook huid- en oogirritatie veroorzaken. Professionals die in besmette gebieden werken (strandwachten, wetenschappers, mensen die schelpdieren verzamelen, enz.) worden het meest blootgesteld, waarbij zwangere vrouwen, mensen met astma en mensen met chronische ademhalingsproblemen het meest gevoelig zijn.

Wat betreft direct contact met verontreinigd water, als huidirritaties zijn waargenomen, heeft geen enkele studie deze blootstellingsroute bevestigd.

Hoewel BTX’s in schelpdieren worden gemonitord sinds januari 2018, worden ze momenteel niet gecontroleerd in zeewater.Omdat BTX’s opkomende toxines zijn, is nieuwe kennis nodig, met name via milieumonitoring van badplaatsen in de buurt van REPHY-monitoringpunten waar potentiële BTX-producerende soorten zijn in het verleden geconstateerd. Deze kennis zal het mogelijk maken om te anticiperen op het verschijnen van een “rode vloed” aan de Franse kust, een teken van de overvloedige aanwezigheid van BTX-producerende microalgen, en om de meest geschikte beheersmaatregelen te bepalen.

Bron: persbericht anses.fr