Slaapstoornissen bij zwangerschap

Slaapstoornissen in de ademhaling in het begin van de zwangerschap worden in verband gebracht met insulineresistentie of moeite met het opruimen van glucose uit het bloed, suggereert een kleine studie die werd gefinancierd door de National Institutes of Health.

De resultaten versterken het verband tussen slaapstoornissen in de ademhaling, waaronder pauzes of vertraging van de ademhaling tijdens de slaap, en zwangerschapsdiabetes. Ze suggereren ook dat het screenen van zwangere vrouwen, met name degenen met overgewicht of obesitas, op slaapstoornissen in de ademhaling een hulp zou kunnen zijn om door vroege interventies hun risico op diabetes te verminderen.

De studie volgde de slaap van 221 zwangere vrouwen met overgewicht of obesitas van de 11e tot 15e week van hun zwangerschap en mat hun insulineresistentie. Hoe vaker ze last hadden van slaapstoornissen in hun ademhaling en hoe vaker hun zuurstofgehalte in het bloed daalde tijdens de slaap, hoe groter de kans dat ze insulineresistentie hadden en verhoogde nuchtere bloedsuikerspiegels. Dit risico bleef bestaan ​​nadat de onderzoekers de leeftijd van de deelnemers, de body mass index en andere factoren in overweging hadden genomen.

Laura Sanapo, M.D., van de Women’s Medicine Collaborative en Brown University Providence, Rhode Island, en collega’s voerden de studie uit, die in Sleep verscheen. De studie werd gefinancierd door NIH’s Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD), National Heart, Lung and Blood Institute en National Institute of General Medical Sciences.

Artikel: Sanapo, L., et al. Association between sleep disordered breathing in early pregnancy and glucose metabolism. Sleep. 2021..

Vertaling : Andre Teirlinck