Proef met draagbare gezondheidstechnologie voor kankerpatiënten

Vandaag gaat in Greater Manchester een nieuwe proef van start om geavanceerde draagbare technologieën te testen waarbij patiënten betrokken zijn die een kankerbehandeling hebben ondergaan. De commercieel verkrijgbare gezondheidssensoren en apparaten produceren een digitale vingerafdruk van vitale functies waarmee artsen de voortgang van hun patiënten kunnen beoordelen.

De proef, genaamd EMBRaCE (Enhanced Monitoring for Better Recovery and Cancer Experience), is een samenwerking tussen Manchester University NHS Foundation Trust, The Christie NHS Foundation Trust en The University of Manchester. De proef gaat in eerste instantie van start voor patiënten met bloedkanker, longkanker en colorectale kanker en zal door Greater Manchester lopen.

De onderzochte technologieën zijn onder meer:

een slimme ring, gedragen op elke vinger gemaakt door het bedrijf Oura
de Withings ScanWatch, een hybride smartwatch
het Isansys-systeem, dat op de borst wordt gedragen.

De technologieën kunnen een reeks vitale functies beoordelen, waaronder elektrocardiogram (ECG), hartslag, temperatuur, fysieke activiteitsniveaus en slaap. Dr. Anthony Wilson, Consultant in Anesthesia and Critical Care bij Manchester Royal Infirmary (MRI), onderdeel van MFT, is de klinische leiding van het project.

Hij zei: “Kanker legt een enorme last op het leven van mensen overal ter wereld. Deze studie maakt gebruik van geavanceerde technologie die mensen tijdens hun behandeling kan volgen, met apparaten die ze de hele tijd kunnen dragen. “We hopen dat het nieuwe inzichten zal opleveren in hoe mensen omgaan met de behandeling van kanker en wat we kunnen doen om hun herstel te verbeteren.” Dr. Michael Merchant, Senior Lecturer in Proton Therapy Physics, aan de Universiteit van Manchester, zei: “Deze proef zal beoordelen of de nieuwste draagbare technologie een rol speelt in de kankerzorg.

“Het zal ons helpen om manieren te identificeren waarop klinisch personeel de behandeling voor, tijdens en na de therapie kan individualiseren. “We zullen uitzoeken of 24/7 gegevens van deze draagbare sensoren kunnen worden gebruikt om het herstel van de patiënt te ondersteunen en om nauwkeurige metingen buiten de kliniek te bieden. “Het zou zelfs de ontwikkeling van nieuwe kankerbehandelingen kunnen ondersteunen door een digitaal platform te ontwikkelen voor klinische onderzoeken naar kanker met draagbare apparaten of fitnesstrackers.”

Thomas Westworth, 70, komt uit South Lakeland in het Lake District. Nu met pensioen, was hij 40 jaar zelfstandig ondernemer in de bouwsector en wordt hij sinds drie maanden behandeld voor lymfoom in Manchester Royal Infirmary, onderdeel van Manchester University NHS Foundation Trust (MFT). De heer Westworth zal de komende weken deelnemen aan de proef wanneer hij zijn eerste infusie van CAR-T (Chimeric Antigen Receptor T-cel) therapie krijgt – een gepersonaliseerd medicijn dat wordt gebruikt om patiënten met bepaalde soorten leukemie en lymfoom te behandelen.

De heer Westworth zei dat hij ‘gefascineerd is door technologie’, en was blij om in te stemmen met deelname aan EMBRaCE toen hij werd benaderd door het onderzoeksteam.

“Ik zei dat als ik iets zou kunnen helpen, ik graag zou willen deelnemen”, zei de heer Westworth. “Ik vind het eigenlijke idee achter de proef fantastisch, ik denk dat het mensen zou moeten helpen. “Al het personeel hier in Manchester Royal Infirmary en andere ziekenhuizen waar ik ben verzorgd, is fantastisch geweest, iedereen is absoluut briljant.”

EMBRaCE wordt gefinancierd door het GM Cancer Digital Innovation Fund, UK Research and Innovation en het National Institute for Health Research (NIHR) in samenwerking met Aptus Clinical en Zenzium Ltd. Steve McConchie, CEO van Aptus Clinical, een klinische contractonderzoeksorganisatie gevestigd in Alderley Park, Cheshire, zei: “We zijn verheugd dat de klinische gegevensverzameling en -curatie-infrastructuur die we aanvankelijk hebben gecreëerd om een ​​belangrijk stuk verkennend onderzoek naar COVID-19 te ondersteunen, is wordt uitgebreid om het nut van wearables voor patiënten te beoordelen om de zorg voor kankerpatiënten in heel Manchester te verbeteren.

“We kijken ernaar uit om deze samenwerking met onze partners bij MFT, The Christie en Zenzium voort te zetten en zijn verheugd om onderzoek te ondersteunen met het potentieel om een ​​echt verschil te maken voor de patiëntenzorg.”

EMBRaCE werkt samen met het gezondheids- en biomedische datawetenschapsbedrijf Zenzium Ltd om de kracht van kunstmatige intelligentie (AI) te benutten om belangrijke patronen in patiëntgegevens te analyseren en te identificeren.

Anthony D. Bashall, Managing Director van Zenzium, zei: “We zijn er vast van overtuigd dat de toekomst van de gezondheidszorg zal worden aangedreven door continue in plaats van episodische metingen om de patiëntresultaten op individuele basis te verbeteren.

“We zijn verheugd om deel uit te maken van deze baanbrekende samenwerking met enkele van de beste entiteiten in het veld, die ons de mogelijkheid geeft om onze technologie, kennis en expertise in draagbare apparaten mogelijk gemaakt door AI om mogelijk een echt verschil te maken in de leven van patiënten.”

De heer Steve Sweeney, overlevende van kanker en voorzitter van de groep patiënten die het project hebben geadviseerd, merkte op: “Een kankerdiagnose brengt een verscheidenheid aan uitdagingen voor patiënten met zich mee, veel verder dan het klinische behandelingstraject zelf.

“We weten dat patiënten zich zorgen maken over voortdurende monitoring en de kloof tussen huisarts en ziekenhuiskankerzorg, problemen met vermoeidheid en slaapstoornissen, problemen om fit te blijven en de behoefte aan meer psychologische ondersteuning.

“Het EMBRaCE-programma pakt deze uitdagingen direct aan, waardoor deelnemers meer proactieve controle krijgen over hun kankerreis door middel van wearables en de gegevens die ze aan clinici verstrekken. Deze patiëntenpioniers zullen de toekomst van de kankerzorg in het VK helpen vormgeven.”

Professor Dave Shackley, directeur van de Greater Manchester Cancer Alliance en de Senior Responsible Officer for Cancer in Greater Manchester, zei: “We zijn verheugd dat in Greater Manchester zo’n fantastisch onderzoek plaatsvindt. Het slimme gebruik van digitale technologie wordt cruciaal voor hoogwaardige, gepersonaliseerde kankerzorg voor onze patiënten. We kijken ernaar uit om de resultaten van dit spannende onderzoeksproject te horen en in het bijzonder om eventuele belangrijke bevindingen te implementeren.”