Tandvleesaandoeningen verhogen risico hartaandoeningen en mentale ziektes

Een door de Universiteit van Birmingham geleid onderzoek toont een verhoogd risico aan dat patiënten ziekten ontwikkelen, waaronder geestelijke gezondheidsproblemen en hartaandoeningen, als ze een door de huisarts ingevoerde medische geschiedenis van parodontitis (tandvleesziekte) hebben.

Experts voerden een eerste in zijn soort onderzoek uit naar de huisartsdossiers van 64.379 patiënten met een door de huisarts ingevoerde voorgeschiedenis van parodontitis, waaronder gingivitis en parodontitis (de aandoening die optreedt als tandvleesaandoeningen onbehandeld blijven en kan leiden tot tandverlies) . Hiervan hadden 60.995 gingivitis en 3.384 parodontitis. De gegevens van deze patiënten werden vergeleken met die van 251.161 patiënten die geen parodontitis hadden. Over de cohorten heen was de gemiddelde leeftijd 44 jaar en 43% was man, terwijl 30% roker was. Body Mass Index (BMI), etniciteit en deprivatieniveaus waren ook vergelijkbaar tussen de groepen.

De onderzoekers onderzochten de gegevens om vast te stellen hoeveel van de patiënten met en zonder parodontitis hart- en vaatziekten (bijv. hartfalen, beroerte, vasculaire dementie), cardiometabole stoornissen (bijv. hoge bloeddruk, type 2-diabetes), auto-immuunziekten ontwikkelen. aandoeningen (bijv. artritis, type 1 diabetes, psoriasis) en geestelijke gezondheidsproblemen (bijv. depressie, angst en ernstige psychische aandoeningen) gedurende een gemiddelde follow-up van ongeveer drie jaar.

Uit het onderzoek, dat vandaag is gepubliceerd in het tijdschrift BMJ Open, ontdekte het team dat die patiënten met een geregistreerde voorgeschiedenis van parodontitis aan het begin van de studie meer kans hadden om door te gaan en een van deze aanvullende aandoeningen te krijgen over een gemiddelde van drie jaar, vergeleken met die in het cohort zonder parodontitis aan het begin van het onderzoek. De resultaten van de studie toonden aan dat bij patiënten met een geregistreerde voorgeschiedenis van parodontitis aan het begin van de studie, het verhoogde risico op het ontwikkelen van geestelijke gezondheidsproblemen 37% was, terwijl het risico op het ontwikkelen van een auto-immuunziekte met 33% was verhoogd, en het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten was met 18% verhoogd, terwijl het risico op het hebben van een cardiometabole aandoening met 7% was verhoogd (waarbij het verhoogde risico op diabetes type 2 veel hoger was met 26%).

Mede-eerste auteur, Dr. Joht Singh Chandan, van het Institute of Applied Health Research van de Universiteit van Birmingham, zei: “Een slechte mondgezondheid komt zeer vaak voor, zowel hier in het VK als wereldwijd. Wanneer mondgezondheid voortschrijdt, kan dit leiden tot een aanzienlijk verminderde kwaliteit van leven. Tot nu toe is er echter niet veel bekend over het verband tussen een slechte mondgezondheid en veel chronische ziekten, met name geestelijke gezondheidsproblemen. Daarom hebben we tot nu toe een van de grootste epidemiologische onderzoeken in zijn soort uitgevoerd, waarbij we gegevens uit de eerstelijnszorg in het VK hebben gebruikt om de associatie tussen parodontitis en verschillende chronische aandoeningen te onderzoeken. We hebben bewijs gevonden dat parodontitis geassocieerd lijkt te zijn met een verhoogd risico op het ontwikkelen van deze geassocieerde chronische ziekten. Aangezien parodontitis zeer vaak voorkomt, kan een verhoogd risico op andere chronische ziekten een aanzienlijke last voor de volksgezondheid vormen.”

Mede-eerste auteur, Dr. Dawit Zemedikun, van het Institute of Applied Health Research van de Universiteit van Birmingham, zei: “Onze studie was de meest uitgebreide studie in zijn soort en de resultaten leverden een essentiële bevestiging van bewijs dat eerder ofwel onvoldoende kracht had of heeft hiaten gehad – met name de associatie tussen mondgezondheid en geestelijke gezondheidsproblemen.”

Mede-senior auteur, professor Krish Nirantharakumar, ook van het Institute of Applied Health Research van de Universiteit van Birmingham, zei: “Een belangrijke implicatie van onze bevindingen is de noodzaak van effectieve communicatie tussen tandheelkundige en andere beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg om ervoor te zorgen dat patiënten een effectief behandelplan krijgen gericht op zowel de mondgezondheid als de bredere gezondheid om hun bestaande algehele gezondheid te verbeteren en het risico op toekomstige ziekten te verminderen.”

Parodontoloog Dr. Devan Raindi, van de School of Dentistry van de Universiteit van Birmingham, zei: “Deze studie versterkt het voortdurend evoluerende onderzoek dat parodontitis, in het bijzonder parodontitis, en verschillende algemene gezondheidsproblemen associeert. Het versterkt het belang van preventie, vroege identificatie en behandeling van parodontitis en de noodzaak voor leden van het publiek om regelmatige mondgezondheidscontroles bij te wonen door een tandarts of tandarts.