Dieselgate trailer – hoe de autoindustrie tegen ons loog

Het is het grootste schandaal in de Duitse industriële geschiedenis: meer dan tien jaar lang hebben autofabrikanten en leveranciers die voor veel verschillende bedrijven werkten, gelogen tegen consumenten en autoriteiten door opzettelijk de uitlaatemissies van hun voertuigen te manipuleren. Met catastrofale gevolgen: Wereldwijd werden bijna 20 miljoen autobezitters opgelicht. De reputatie van de Duitse auto-industrie is geruïneerd. En de gevolgen voor de menselijke gezondheid en het milieu zijn immens. In deze onderzoeksdocumentaire onthullen insiders uit de industrie dat dit het logische gevolg is van een cultuur van winstmaximalisatie ten koste van moraliteit, fatsoen en legaliteit.

De achtergrond van het dieselschandaal – hoe Duitse autofabrikanten en hun leveranciers decennialang opzettelijk illegale manipulatie-instrumenten ontwikkelden, juridische mazen in de wet uitbuitten en tegen consumenten en controleautoriteiten logen – is adembenemend. De hoofdrolspelers van onze film zijn klokkenluiders die vechten tegen machtige autobazen. Een ex-ingenieur, een ex-manager, een advocaat – ze verbreken allemaal voor het eerst hun stilzwijgen voor de camera om de criminele activiteiten in de Duitse auto-industrie te onthullen.

We volgen onze hoofdrolspelers op de voet en begeleiden hen in hun vaak zeer persoonlijke strijd tegen onrecht en doofpotaffaires. De film concentreert zich op hun persoonlijke verhalen en verweeft nieuwsberichten en officiële verklaringen, en legt zo de discrepantie bloot tussen wat ons werd voorgehouden te geloven en wat er werkelijk gebeurde.