Blootstelling aan PFAS kan van invloed zijn het geven van borstvoeding

Onderzoek wijst uit dat schadelijke chemicaliën voor vrouwen de oorzaak kunnen zijn van voortijdig stoppen met borstvoeding

Vrouwen met een hoger PFAS gehalte in hun system hebben 20% meer kans op voortijdig stoppen met borstvoeding, volgens een nieuwe studie, gepubliceerd in de Endocrine Society’s Journal of Clinical Endicrinology & Metabolism.

Per- and polyfluoroalkyl substances (PFAS) zijn kunstmatige chemicaliën die gebruikt worden voor het olie- en waterafstotend maken en het bekleden van algemene producten waaronder kookgerei, vloerbedekking en textiel. Deze hormoonverstorende chemicaliën worden niet door het milieu afgebroken, en ze blijven zich steeds verder ophopen. PFAS chemicaliën kunnen invloed hebben op zwangerschap, pubertijd en andere aspecten van reproductieve gezondheid.

“Onze uitkomsten zijn belangrijk, want bijna elk mens op deze wereld wordt aan PFAS blootgesteld. Deze kunstmatige chemicaliën hopen zich op in ons lichaam en zijn zeer schadelijk voor de reproductieve gezondheid,” zegt eerste auteur van het onderzoek Clara Amalie Gade Timmermann, PhD, universitair docent aan de universiteit van Southern Denmark in Kopenhagen, Denemarken. Vroegtijdig, ongewild stoppen met borstvoeding werd altijd toegeschreven aan psychologische factoren, die zonder twijfel ook belangrijk zijn, maar hopelijk helpt ons onderzoek om de focus te verleggen en te benadrukken dat niet alle moeders borstvoeding kunnen geven ondanks goede intenties en support van familie en gezondheidswerkers.”

De onderzoekers analyseerden bloedmonsters op PFAS en prolactine concentraties van 1.286 zwangere vrouwen uit het Odense Child Cohort. De vrouwen gaven informatie over de duur van de borstvoeding in wekelijkse tekstberichten of vragenlijsten bij drie en achttien maanden na de bevalling. De onderzoekers ontdekten dat vrouwen met hogere PFAS gehaltes in hun systeem 20% meer kans hadden op het vroegtijdig moeten stoppen met het geven van borstvoeding.

“Omdat borstvoeding cruciaal is voor de gezondheid van zowel kind als moeder, kunnen de averechtse effecten van PFAS op het geven van borstvoeding zorgen voor gezondheidsconsequenties op lange termijn,” zegt Timmermann.

Andere auteurs van deze studie: o.a. Marianne Skovsager Andersen en Henriette Boye van de Odense University Hospital in Denemarken; Esben Budtz-Jørgensen van de University of Copenhagen; Flemming Nielsen van de University of Southern Denmark; Richard Christian Jensen, Steffen Husby en Tina Kold Jensen van de University of Southern Denmark en de Odense University Hospital; Signe Bruun van de Odense University Hospital, de University of Southern Denmark en Arla Foods Ingredients Group; en Philippe Grandjean van de University of Southern Denmark en de Harvard T.H. Chan School of Public Health in Boston, Mass. USA.

Het onderzoek werd gefinancierd door de Independent Research Fund Denmark, de Odense University Hospital, de Region of Southern Denmark, de Municipality of Odense, de Mental Health Service of the Region of Southern Denmark, de Odense Patient data Explorative Network, Novo Nordisk en de National Institute of Environmental Health Sciences.

Het manuscript, “Pregnancy Exposure to Perfluoroalkyl Substances, Prolactin Concentrations and Breastfeeding in the Odense Child Cohort,” werd online gepubliceerd, voor de uitgave.

Vertaling: Ellen Lam