Shockwave therapie kan helpen bij moeilijk te behandelen aandoeningen

Shockwave-therapie – gebruikt als laatste redmiddel om wonden te behandelen die niet genezen met conventionele behandelingen – zou andere, voorheen onbekende voordelen kunnen hebben, ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Aberdeen. Extracorporale schokgolftherapie met hoge intensiteit (ESWT) wordt al meer dan 30 jaar gebruikt om urinestenen te desintegreren.

Recentere onderzoeken hebben ook aangetoond dat het gebruik van golven met een lage intensiteit mogelijk geschikt is voor de behandeling van verschillende aandoeningen, waaronder wonden in zacht weefsel. De nieuwe bevindingen, gepubliceerd in het International Journal of Molecular Sciences, betekenen dat schokgolftherapie geschikt zou kunnen zijn voor de behandeling van bijvoorbeeld bepaalde soorten kanker.

Eerder werd gedacht dat de effectiviteit van schokgolven te wijten was aan het vermogen om de aanmaak van meer bloedvaten te stimuleren om het genezingsproces te stimuleren. Nu hebben onderzoekers van de Universiteit van Aberdeen en NHS Grampian’s Department of Vascular Surgery ontdekt dat de behandeling ook de eigenschappen van belangrijke witte bloedcellen stimuleert, zodat ze functies ontwikkelen die wonden laten genezen, zoals het opruimen van puin en infecties.

Het team ontdekte in meer detail dan ooit tevoren hoe schokgolftherapie de functie van witte bloedcellen verandert in wonden die al meer dan 3 maanden aan de gang waren en niet genezen waren. De resultaten suggereren dat er mogelijk bredere toepassingen voor de therapie zijn, en het stelt ons ook in staat om meer gericht te zijn op degenen die het ontvangen.”

Ze zagen dat deze verandering in de eigenschappen van witte bloedcellen correleerde met een verbetering van de genezing, maar als er geen verandering in de witte bloedcellen was, genazen wonden niet. Ze hebben ook schokgolven met dezelfde klinische intensiteit toegepast op witte bloedcellen in het laboratorium om in meer detail te zien hoe hun eigenschappen worden beïnvloed.

De bevindingen suggereren dat andere aandoeningen waarbij witte bloedcellen ontregeld zijn, zoals bepaalde kankers of auto-immuun- en ontstekingsaandoeningen, ook baat kunnen hebben bij schokgolftherapie.

In de kliniek is schokgolftherapie alleen effectief bij genezing voor een subgroep van patiënten, en dit nieuwe onderzoek kan helpen verklaren waarom dit het geval is – ervoor zorgen dat therapie alleen wordt gebruikt bij patiënten die er baat bij zouden kunnen hebben.

Hoofdonderzoeker Heather Wilson, hoogleraar immunologie aan de Universiteit van Aberdeen, zei: “Deze nieuwe studie toont aan dat het voordeel van schokgolftherapie groter kan zijn dan eerder werd gedacht, hoewel het omgekeerd ook kan verklaren waarom de therapie niet bij alle patiënten effectief is.

“Er is natuurlijk meer onderzoek nodig, maar de resultaten van het bestuderen van witte bloedcellen in het laboratorium terwijl ze worden blootgesteld aan schokgolven, suggereren dat de therapie mogelijk breder kan worden gebruikt, en het stelt ons ook in staat om meer gericht te zijn op degenen die het ontvangen. ”

Links

https://www.abdn.ac.uk

https://www.abdn.ac.uk/people/h.m.wilson#panel_research