Sigarettenfabrikant neemt producent inhalatiegeneesmiddelen over

American Lung Association en de American Thoracic Society Reactie over de aankoop door Philip Morris International van een Britse producent van ademhalingsbehandelingen

In reactie op een aankondiging van Philip Morris International dat het bedrijf heeft ingestemd met de overname van Vectura, een Brits bedrijf voor inhalatiegeneesmiddelen, Harold Wimmer, president en CEO van de American Lung Association en Lynn Schnapp MD, voorzitter van de American Thoracic Society, deelde ATSF de volgende verklaring:

“De aankondiging dat Philip Morris International (PMI) een bedrijf voor inhalatiegeneesmiddelen wil overnemen, is de nieuwste verwerpelijke keuze van een bedrijf dat heeft geprofiteerd van het verslavend maken van gebruikers aan zijn dodelijke producten.

“We maken ons grote zorgen dat PMI de door Vectura ontwikkelde technologieën voor inhalatiediensten zal gebruiken om hun tabaksproducten verslavender te maken. We zijn ook diep verontrust dat dit bedrijf verder zou kunnen profiteren van de ziekte die hun producten hebben veroorzaakt door nu therapieën te verkopen aan dezelfde mensen die ziek werden door het roken van PMI-sigaretten. We merken ook op dat de voorgestelde overname van Vectura door PMI een complexe verstrengeling van belangenconflicten creëert in de toeleveringsketen van respiratoire geneeskunde die het vertrouwen van het publiek in essentiële medische producten zou kunnen ondermijnen. Het is duidelijk dat deze overname niet in het belang is van het publiek en longziektepatiënten, of zelfs de medische geneesmiddelen- en apparatenindustrie.

“De American Lung Association en American Thoracic Society zijn teleurgesteld dat het bestuur van Vectura, een maker van essentiële medische producten, deze verkoop heeft goedgekeurd. Wij dringen er bij de aandeelhouders van Vectura op aan de voorgenomen verkoop af te wijzen. Als de aandeelhouders geen actie ondernemen, dringen we er bij de Britse regering op aan haar toezichthoudende autoriteit te gebruiken om in te grijpen en de verkoop te stoppen.”