Hartgerelateerde testresultaten kunnen wijzen op overlijdensrisico COVID-19

Nieuw onderzoek gepubliceerd in het European Journal of Clinical Investigation identificeert cardiovasculaire testresultaten die kunnen helpen bij het identificeren van patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen met COVID-19 en die een bijzonder hoog risico lopen om te overlijden.

Van de 1.401 patiënten met een bevestigde diagnose van COVID-19 die werden opgenomen in zeven Italiaanse centra, ondergingen 226 (16,1%) binnen 48 uur na opname transthoracale echocardiografie. Bij 68 patiënten (30,1%) kwam overlijden in het ziekenhuis voor. Lage linker ventriculaire ejectiefractie, lage tricuspidalis ringvormig vlak systolische excursie, en acuut respiratoir distress syndroom waren onafhankelijk geassocieerd met mortaliteit in het ziekenhuis.

“Klinische en echocardiografische parameters van de ernst van de ziekte kunnen helpen bepalen welke patiënten met COVID-19 een hoger risico lopen op sterfte in het ziekenhuis”, zegt hoofdauteur Angelo Silverio, MD, van de Universiteit van Salerno, in Italië.