Verontreinigingen in generieke geneesmiddelen kunnen schadelijke effecten hebben

Contaminanten in generieke medicijnen die worden gebruikt om aandoeningen zoals diabetes, hartaandoeningen, buikpijn en brandend maagzuur te behandelen, kunnen schade aan het DNA veroorzaken, de basiscelfuncties beïnvloeden en zelfs het risico op kanker verhogen, volgens een nieuwe UBC-studie.

“Als we deze medicijnen nemen, doen we dat in de wetenschap dat ze bijwerkingen kunnen hebben die duidelijk op het etiket van het medicijn worden beschreven. Maar wat we niet verwachten, is dat onze medicijnkast vol gifstoffen kan zitten die ons ziek kunnen maken – of ons kunnen doden”, zegt Dr. Corey Nislow, in een commentaar op de bevindingen van onderzoekers in zijn laboratorium aan de faculteit Farmaceutische Wetenschappen van UBC. .

Mensen moeten vooral waakzaam zijn met betrekking tot de verontreinigende stof N-nitrosamine – een stikstofgroep die aan een aminegroep is gehecht – die als een gevaarlijke combinatie wordt beschouwd omdat aminen met alles in een cel reageren, terwijl stikstofgroepen celprocessen kunnen vertragen, legt Dr. Nislow uit.

Eerste auteur en Ph.D. kandidaat Uche Joseph Ogbede zegt dat ze voor het eerst de effecten van nitrosaminen op cellen konden zien, wat het potentieel opent voor oplossingen om de toxiciteit te verminderen.

Nitrosamines werden voor het eerst opgemerkt als een onzuiverheid in hartmedicijnen die ook vaak valsartan of losartan als actieve ingrediënten bevatten. Sinds 2018 heeft dit type toxine geleid tot meerdere terugroepacties voor besmetting door zowel Health Canada als de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Ze zijn al in 2012 te vinden in generieke geneesmiddelen en nitrosaminen worden nu in veel verschillende soorten medicijnen aangetroffen.

Hoewel er geen ernstige gevolgen of sterfgevallen zijn gedocumenteerd door inname op korte termijn, maakt Dr. Nislow zich zorgen over de effecten op lange termijn. “Het ontbreekt ons aan goede gegevens hierover en de gevolgen op lange termijn zijn een grote onbekende”, merkt hij op.

Generieke medicijnen worden in het buitenland tegen lagere kosten geproduceerd en in grotere hoeveelheden gekocht, zegt Dr. Nislow, en ze worden op grotere schaal gebruikt dan hun merkversies, die een hogere kwaliteitscontrole hebben, maar duurder zijn om te produceren.

“Het is gemakkelijk om aan te nemen dat generieke medicatie voor veelvoorkomende aandoeningen gelijk is aan de merkversie, maar in werkelijkheid kunnen ze met totaal verschillende ingrediënten worden gemaakt”, legt Dr. Nislow uit.

Deze verontreinigingen zijn te vinden in honderden miljoenen generieke geneesmiddelenvoorschriften, die worden gebruikt voor chronische aandoeningen waarbij mensen ze gedurende lange tijd zouden kunnen gebruiken.

Gist bestuderen voor antwoorden

Het onderzoeksteam gebruikte een testsysteem uit het eerdere op gist gebaseerde werk van Dr. Nislow om de verontreinigingen te bestuderen.

Ze screenden 4.800 giststammen met gemarkeerd DNA, op zoek naar die welke gevoeliger en resistenter waren na blootstelling aan de verontreinigingen en ontdekten dat verontreinigingen significante effecten hadden op DNA-herstel en de machinerie die celeiwitten maakt, waarvan Dr. Nislow zegt dat het een van de oudste cellulaire processen.

De verontreinigingen die ze bestudeerden, hadden ook invloed op de mitochondriën van de cel, wat zou leiden tot nadelige effecten op het vermogen van mensen om voedsel efficiënt in energie om te zetten.

“Dus precies de dingen waarvoor deze medicijnen worden gebruikt, kunnen uiteindelijk worden beïnvloed door de verontreinigingen”, zegt Dr. Nislow.

Hogere kwaliteitscontrole nodig

De studie beveelt een betere veiligheid en bewaking van de toeleveringsketen voor medicijnen aan, naast meer onderzoek naar de langetermijneffecten van deze verontreinigingen. Dr. Nislow hoopt dat er in de toekomst meer transparantie kan zijn met generieke medicijnen en strengere overheidsmaatregelen als het gaat om de kwaliteitscontrole van deze medicijnen.

Het onderzoek is gepubliceerd in Scientific Reports.

Persbericht  University of British Columbia