Inzichten over het verband tussen chronische stress en de ziekte van Alzheimer

Chronische psychosociale stress – waarbij een pad betrokken is dat de hypothalamus-hypofyse-bijnieras (HPA-as) wordt genoemd – kan bijdragen aan de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. Een nieuwe recensie gepubliceerd in Biological Reviews beschrijft hoe omgevings- en genetische factoren de HPA-as van individuen kunnen beïnvloeden, en uiteindelijk hun risico op de ziekte van Alzheimer.

De review stelt ook een mechanisme voor waardoor genetische factoren die de HPA-as beïnvloeden, ook ontstekingen kunnen beïnvloeden, een belangrijke oorzaak van neurodegeneratie.

“Wat we weten is dat chronische stress veel biologische paden in ons lichaam beïnvloedt. Er is een nauw samenspel tussen blootstelling aan chronische stress en paden die de reactie van het lichaam op dergelijke stress beïnvloeden”, zegt senior auteur David Groth, PhD, van Curtin University, in Australië.

“Genetische variaties binnen deze routes kunnen de manier beïnvloeden waarop het immuunsysteem van de hersenen zich gedraagt, wat leidt tot een disfunctionele reactie. In de hersenen leidt dit tot een chronische verstoring van normale hersenprocessen, waardoor het risico op daaropvolgende neurodegeneratie en uiteindelijk dementie toeneemt.”