Hoe Poolse kinderen lijden onder de uitstoot van steenkoolcentrales

Overal strijden burgers voor het recht op lucht die veilig is om in te ademen. Maar bij gebrek aan tastbaar bewijs wordt hun roep om regulering gemakkelijk afgewezen. Samen met wetenschappers gaat een team van journalisten op zoek naar bewijs van luchtvervuiling.

In Polen wordt 75% van de elektriciteit geproduceerd uit steenkool. Rybnik, Polen, is een van de meest vervuilde steden van Europa. Hier droegen kinderen, zelfs vóór Covid, maskers om buiten te spelen en kregen ze het advies om het grootste deel van hun tijd binnen door te brengen om te voorkomen dat ze de giftige lucht inademen. Een schokkende studie die voor dit onderzoek is uitgevoerd, onthult dat kinderen hier 425% meer zwarte koolstof in hun lichaam hebben dan kinderen in Straatsburg. Het haalde de krantenkoppen in heel Europa en trok zelfs de aandacht van de Poolse regering.

De studie toonde ook aan dat kinderen in Straatsburg, een stad met een gemiddelde luchtvervuilingsniveau voor een Europese metropool, nog steeds bijna een miljoen deeltjes Black Carbon per milliliter in hun urine hebben.

Zal de machtige kolenlobby deze onthullingen weerstaan?