Een kopje groene bladgroenten per dag verlaagt het risico op hartaandoeningen

Uit nieuw onderzoek van de Edith Cowan University (ECU) is gebleken dat mensen het risico op hartaandoeningen aanzienlijk kunnen verminderen door elke dag slechts één kopje nitraatrijke groenten te eten.

Uit nieuw onderzoek van de Edith Cowan University (ECU) is gebleken dat mensen het risico op hartaandoeningen aanzienlijk kunnen verminderen door elke dag slechts één kopje nitraatrijke groenten te eten. De studie onderzocht of mensen die regelmatig grotere hoeveelheden nitraatrijke groenten aten, zoals bladgroenten en rode biet, een lagere bloeddruk hadden, en ook of diezelfde mensen jaren later minder snel de diagnose hartaandoeningen zouden krijgen. Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd doodsoorzaak nummer één, met jaarlijks ongeveer 17,9 miljoen levens.

Onderzoekers onderzochten gegevens van meer dan 50.000 mensen die in Denemarken woonden en deelnamen aan de Deense dieet-, kanker- en gezondheidsstudie gedurende een periode van 23 jaar. Ze ontdekten dat mensen die de meest nitraatrijke groenten consumeerden, ongeveer 2,5 mmHg lagere systolische bloeddruk hadden en tussen 12 en 26 procent minder risico op hartaandoeningen.

Hoofdonderzoeker Dr. Catherine Bondonno van ECU’s Institute for Nutrition Research zei dat het identificeren van diëten om hartaandoeningen te voorkomen een prioriteit was.

“Onze resultaten hebben aangetoond dat mensen door simpelweg elke dag een kopje rauwe (of een halve kop gekookte) nitraatrijke groenten te eten, hun risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk kunnen verminderen,” zei Dr. Bondonno.

“De grootste verlaging van het risico was voor perifere aderziekte (26 procent), een type hartaandoening die wordt gekenmerkt door de vernauwing van de bloedvaten van de benen, maar we ontdekten ook dat mensen een lager risico hadden op hartaanvallen, beroertes en hartfalen. ”

Uit de studie bleek dat de optimale hoeveelheid nitraatrijke groenten één kopje per dag was en meer eten leek geen extra voordelen op te leveren. “Mensen hoeven geen supplementen te nemen om hun nitraatgehalte te verhogen, omdat uit het onderzoek bleek dat één kopje groene bladgroenten per dag voldoende is om de vruchten te plukken van hartaandoeningen,” zei Dr. Bondonno. “We zagen geen verdere voordelen bij mensen die hogere niveaus van nitraatrijke groenten aten.”

Dr. Bondonno zei dat trucs zoals het opnemen van een kopje spinazie in een banaan- of bessensmoothie een gemakkelijke manier kunnen zijn om onze dagelijkse bladgroenten aan te vullen. “Het mengen van bladgroenten is prima, maar maak er geen sap van. Het persen van groenten verwijdert het vruchtvlees en de vezels”, zei Dr. Bondonno. Het artikel “Plantaardige nitraatinname, bloeddruk en incidentele hart- en vaatziekten: Danish Diet, Cancer, and Health Study” is gepubliceerd in het European Journal of Epidemiology. Het is een samenwerking tussen Edith Cowan University, de Danish Cancer Society en de University of Western Australia.

Het onderzoek draagt ​​bij aan het groeiende bewijs dat groenten in het algemeen en bladgroenten in het bijzonder koppelt aan een verbeterde cardiovasculaire gezondheid en spierkracht. Dit bewijs omvat twee recente ECU-onderzoeken naar kruisbloemige groenten en de gezondheid van bloedvaten en groene bladgroenten en spierkracht.