Waarom werken sommige kankermedicijnen niet?

Een mogelijke verklaring waarom veel kankermedicijnen die tumorcellen in muismodellen doden, niet werken bij mensen, is gevonden door onderzoekers van The University of Texas Health Science Center in Houston (UTHealth) School of Biomedical Informatics en McGovern Medical School. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Communications.

In de studie rapporteerden onderzoekers de uitgebreide aanwezigheid van muisvirussen in xenotransplantaten van patiënten (PDX). PDX-modellen worden ontwikkeld door menselijke tumorweefsels in immuundeficiënte muizen te implanteren om kankermedicijnen te testen en te ontwikkelen.

“Wat we ontdekten is dat wanneer je een menselijke tumor in een muis stopt, die tumor niet dezelfde is als de tumor van de kankerpatiënt”, zegt W. Jim Zheng, PhD, professor aan de School of Biomedical Informatics en senior auteur van de studie. “De meeste tumoren die we hebben getest werden aangetast door muisvirussen.”

Met behulp van een datagestuurde aanpak analyseerden onderzoekers 184 datasets die waren gegenereerd door het sequencen van PDX-samples. Van de 184 monsters toonden er 170 de aanwezigheid van muisvirussen.

De infectie wordt in verband gebracht met aanzienlijke veranderingen in tumoren, en Zheng zegt dat dit van invloed kan zijn op PDX als testmodel voor geneesmiddelen voor mensen.

“Wanneer wetenschappers op zoek zijn naar een manier om een ​​tumor te doden met behulp van het PDX-model, gaan ze ervan uit dat de tumor in de muis hetzelfde is als bij kankerpatiënten, maar dat is niet zo. De resultaten van een kankermedicijn zien er veelbelovend uit als je denkt dat de medicatie de tumor doodt – maar in werkelijkheid zal het niet werken bij mensen, aangezien de medicatie de door het virus aangetaste tumor bij muizen doodt,” zei Zheng.

Hij hoopt dat zijn bevindingen de benadering van onderzoekers zullen veranderen om een ​​manier te vinden om tumorcellen te doden.

“We delen allemaal het gemeenschappelijk doel om een ​​remedie tegen kanker te vinden. Er zijn 210 lopende door de NIH gefinancierde projecten die relevant zijn voor PDX-modellen, met een gecombineerd jaarlijks budget voor het fiscale jaar van meer dan $ 116 miljoen. We moeten de kwaliteitscontrole aanscherpen en modellen gebruiken die niet gecompromitteerd zijn, zodat de behandelingen die we aan toekomstige patiënten geven effectief zijn,” zei Zheng.

Dit werk is een samenwerking tussen het Texas Therapeutics Institute, het Institute of Molecular Medicine (IMM) aan de McGovern Medical School en de Data Science and Informatics Core for Cancer Research aan de School of Biomedical Informatics.

“Als team hebben we de sterke punten van het virologisch onderzoek van McGovern Medical School en de expertise van de School of Biomedical Informatics op het gebied van data-analyse gesynchroniseerd, en het heeft geleid tot het succes van dit project”, aldus Zhiqiang An, PhD, co-senior auteur van het onderzoek. , professor en Robert A. Welch Distinguished University Chair in Chemistry aan de McGovern Medical School.

Vertaling persbericht: Andre Teirlinck