Witte champignons tegen prostaatkanker

Studie op muizen suggereert dat paddenstoelen de androgeen receptor activiteit kunnen onderdrukken.

Volgens de studie die virtueel werd gepresenteerd op ENDO 2021, de jaarlijkse bijeenkomst van de Endocrine Society, kunnen de chemicaliën die aanwezig zijn in witte champignons de progressie van prostaatkanker vertragen.

“Androgenen, een type mannelijk geslachtshormoon, bevorderen de groei van prostaatkankercellen door te binden aan en de androgeenreceptor te activeren, een eiwit dat tot expressie wordt gebracht in prostaatcellen”, zegt hoofdonderzoeker Xiaoqiang Wang, M.D., Ph.D., M.B. (A.S.C.P.), van het Beckman Research Institute of City of Hope, een uitgebreid kankercentrum in Duarte, Californië. “Witte champignons lijken de activiteit van de androgeenreceptor te onderdrukken.”

Shiuan Chen, Ph.D. van City of Hope, hoofdonderzoeker van dit project, voerde eerder een fase één klinische proef uit met witte champignonpoeder bij patiënten met recidiverende prostaatkanker, waaruit bleek dat de paddenstoelen de niveaus van prostaatspecifiek antigeen ( PSA) in het bloed verlaagden, met minimale bijwerkingen. Verhoogde bloedspiegels van PSA bij mannen kunnen wijzen op het bestaan ​​van prostaattumoren.

De nieuwe studie had tot doel het mechanisme achter deze bevinding te begrijpen. De onderzoekers bestudeerden het effect van een paddenstoelenextract op prostaatkankercellen die gevoelig waren voor androgeen. Ze bestudeerden ook het effect van het extract op muizen geïmplanteerd met menselijke prostaattumoren, waardoor een diermodel ontstaat waarvan de resultaten betrouwbaarder zouden zijn naarmate het onderzoek wordt vertaald naar klinische proeven bij mensen.

De onderzoekers ontdekten dat in prostaatkankercellen het extract van witte champignons de androgeenreceptoractiviteit onderdrukt. Ze ontdekten ook dat bij muizen die gedurende zes dagen werden behandeld met het extract, de groei van prostaattumoren significant werd onderdrukt en de niveaus van PSA afnamen.

“We ontdekten dat witte champignons chemicaliën bevatten die de activiteit van de androgeenreceptor bij muizen kunnen blokkeren, wat aangeeft dat deze schimmel PSA-niveaus kan verlagen”, zei Wang. “Hoewel er meer onderzoek nodig is, is het mogelijk dat witte champignons ooit kunnen bijdragen aan de preventie en behandeling van prostaatkanker.”

Vertaling: Andre Teirlinck