Tandheelkundig programma vermindert gaatjes met meer dan 50%

Onderzoek onder bijna 7.000 leerlingen uit basisscholen toont het succes aan van een tandheelkundig programma op school en het potentieel ervan om gezondheidsproblemen te verminderen en federale dollars te besparen.

Volgens een onderzoek onder leiding van het NYU College of Dentistry verminderde een programma voor gaatjes preventie waarbij bijna 7.000 leerlingen uit basisscholen betrokken waren het probleem met meer dan 50 procent. De bevindingen werden op 1 maart gepubliceerd in de Journal of the American Dental Association.

“De wijdverbreide implementatie van programma’s rond mondgezondheid op scholen zou het bereik van traditionele tandartspraktijken kunnen vergroten en de mondgezondheid van kinderen kunnen verbeteren en tegelijkertijd de gezondheidsverschillen en de kosten van zorg kunnen verminderen”, zegt Richard Niederman, DMD, professor en voorzitter van de afdeling Epidemiologie & Gezondheidsbevordering aan het NYU College of Dentistry en de senior auteur van de studie.

Tandholten zijn de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen, en één op de vijf kinderen heeft ten minste één onbehandelde holte. Hoewel gaatjes kunnen worden voorkomen met bezoeken aan de tandarts en een goede mondhygiëne thuis, ervaren sommige gezinnen belemmeringen voor het bezoeken van een tandarts.

“Op scholen gebaseerde programma’s voor holtepreventie nemen deze barrières weg door elementaire tandheelkundige zorg aan kinderen te bieden”, aldus Niederman.

Het onderzoek werd uitgevoerd op 33 openbare basisscholen in Massachusetts, waar mondhygiënisten zorg boden aan 6.927 kinderen. De diensten werden kosteloos verleend aan.

Twee keer per jaar waren er tandheelkundige onderzoeken, gevolgd door preventie en behandeling van holtes met fluoridelak, afdichtingsmiddelen en minimaal invasieve vullingen om gaatjes te stabiliseren zonder te boren. De leerlingen kregen ook instructies voor mondhygiëne, gebruik van tandenborstels en fluoridetandpasta om mee naar huis te nemen. Als er complexere zorg nodig was werden de kinderen doorverwezen naar lokale tandartsen. De gebruikte procedures veroorzaakten geen aerosolen waardoor het risico op overdracht van virussen via de lucht wordt beperkt.

Na zes bezoeken daalde de prevalentie van onbehandelde gaatjes met meer dan 50 procent. In één groep scholen werden gaatjes teruggebracht van een basislijn van 39 procent naar 18 procent, en in een tweede groep daalden de gaatjes van 28 procent naar 10 procent. Het preventieprogramma verminderde gaatjes in zowel baby- als blijvende tanden.

“In 2010 stelde de federale overheid zich ten doel om de prevalentie van gaatjes bij kinderen tegen 2020 met 10 procent te verminderen. Onze studie toont aan dat dit niet alleen haalbaar is, maar ook dat een uitgebreid schoolprogramma gaatjes drastisch kan verminderen,” zei Niederman.

Recente economische analyses van op scholen gebaseerde programma’s voor gaatjespreventie door onderzoekers van het NYU College of Dentistry, waaronder één die zich richtte op dit programma in Massachusetts, tonen aan dat ze kosteneffectief zijn en federale dollars kunnen besparen. Als dit op scholen gebaseerde programma nationaal zou worden geïmplementeerd, zou het de uitgaven van Medicaid voor de mondgezondheid van kinderen met maar liefst de helft kunnen verminderen.

De COVID-19-pandemie heeft de meeste tandheelkundige zorg op scholen onderbroken vanwege de sluiting van scholen en de angst voor spuitbussen, zelfs nu de mondzorg in tandartspraktijken veilig is hervat met aanvullende maatregelen voor infectiebeheersing. De onderzoekers benadrukken het belang van een veilige voortzetting van deze schoolzorg, gezien het vermogen om gaatjes te voorkomen met behulp van aërosolvrije procedures.

Vertaling: Andre Teirlinck