Stoppen met roken zorgt voor een betere geestelijke gezondheid

Bewijs dat vandaag in de Cochrane Library is gepubliceerd, zal mensen die willen stoppen met roken geruststellen dat stoppen voor ten minste zes weken hun mentale welzijn kan verbeteren door angst, depressie en stress te verminderen. De sociale relaties van mensen zullen er waarschijnlijk niet onder lijden als ze stoppen met roken.

Roken is ‘s werelds belangrijkste oorzaak van vermijdbare ziekte en overlijden. Een op de twee mensen die roken, sterft aan een aan roken gerelateerde ziekte, tenzij ze stoppen. Sommige mensen geloven dat roken helpt bij het verminderen van stress en andere psychische symptomen, en dat stoppen met roken hun psychische problemen kan verergeren. Mensen die roken, kunnen zich ook zorgen maken dat stoppen met roken een negatieve invloed zal hebben op hun sociale leven en vriendschappen.

Uit de review bleek dat mensen die ten minste 6 weken stopten met roken, minder depressies, angstgevoelens en stress ervoeren dan mensen die bleven roken. Mensen die stopten, ervoeren ook meer positieve gevoelens en een beter psychologisch welzijn. Stoppen met roken had geen invloed op de kwaliteit van de sociale relaties van mensen en het is mogelijk dat stoppen met roken gepaard gaat met een kleine verbetering van het sociale welzijn.

De review vat het bewijs samen van 102 observationele onderzoeken waarbij meer dan 169.500 mensen betrokken waren. De reviewauteurs combineerden de resultaten van 63 van deze onderzoeken die veranderingen in psychische gezondheidssymptomen maten bij mensen die stopten met roken met veranderingen die optraden bij mensen die bleven roken. Ze combineerden ook resultaten van 10 onderzoeken die hebben gemeten hoeveel mensen tijdens het onderzoek een psychische stoornis ontwikkelden. Bij de onderzoeken was een breed scala aan mensen betrokken, waaronder mensen met psychische aandoeningen en mensen met langdurige lichamelijke ziekten. De tijdsduur dat de onderzoeken mensen volgden, varieerde, met als kortste 6 weken, maar sommige onderzoeken volgden mensen tot 6 jaar. De zekerheid van het bewijs varieerde van zeer laag tot matig.

De hoofdauteur van deze Cochrane Review, dr. Gemma Taylor van de Addiction & Mental Health Group aan de Universiteit van Bath, zei: “We ontdekten dat stoppen met roken verband hield met kleine tot matige verbeteringen in de stemming. De voordelen van stoppen met roken lijken toe te passen op de stemming. vergelijkbaar zijn in een reeks mensen, en het belangrijkste is dat er geen reden is om bang te zijn dat mensen met psychische aandoeningen een verslechtering van hun gezondheid zullen ervaren als ze stoppen met roken.

Ons vertrouwen in de precieze omvang van het voordeel is beperkt vanwege de manier waarop de onderzoeken zijn ontworpen en toekomstige onderzoeken die deze uitdagingen kunnen overwinnen, zullen het bewijs over de gevolgen van stoppen met roken op de geestelijke gezondheid aanzienlijk versterken. ”

Dr. Taylor vervolgde: “Veel mensen die roken zijn bezorgd dat stoppen met roken hun sociale netwerken zou kunnen verstoren en tot gevoelens van eenzaamheid zou kunnen leiden. Mensen kunnen gerustgesteld worden dat stoppen met roken geen negatieve invloed lijkt te hebben op de sociale kwaliteit van leven. wees ook bezorgd dat stoppen stressvol is. Het bewijs toont aan dat de stress wordt verminderd bij mensen die stoppen met roken en dat er waarschijnlijk op langere termijn voordelen zijn voor de geestelijke gezondheid van mensen. ”

Een team van onderzoekers van de universiteiten van Bath, Birmingham, Oxford en New York University werkten samen om deze recensie te produceren.