Tuinen zijn grootste voedselbron voor bestuivers zoals bijen

Huistuinen zijn volgens nieuw onderzoek verreweg de grootste voedselbron voor bestuivende insecten, waaronder bijen en wespen, in steden en dorpen.  De studie, geleid door de Universiteit van Bristol en vandaag gepubliceerd in de Journal of Ecology, heeft voor de eerste keer gemeten hoeveel nectar in stedelijke gebieden wordt geproduceerd en ontdekte dat de overgrote meerderheid van de residentiële tuinen – gemiddeld zo’n 85 procent.

De resultaten toonden aan dat drie tuinen gemiddeld dagelijks rond een theelepel Nature’s ambrosia werden gegenereerd, de unieke suikerrijke vloeistof die wordt aangetroffen in bloemen die bestuivers drinken voor energie. Hoewel een theelepel voor mensen misschien niet veel klinkt, is het het equivalent van meer dan een ton voor een volwassen mens en genoeg om duizenden vliegende bijen van brandstof te voorzien. Hoe meer bijen en collega-bestuivers kunnen vliegen, hoe groter de diversiteit aan flora en fauna zal worden gehandhaafd.

Ecoloog Nicholas Tew, hoofdauteur van de studie, zei: “Hoewel de hoeveelheid en diversiteit van nectar is gemeten op het platteland, was dit niet het geval in stedelijke gebieden, dus besloten we het te onderzoeken.

“We verwachtten dat privétuinen in dorpen en steden een overvloedige bron van nectar zouden zijn, maar hadden niet verwacht dat de productieschaal zo overweldigend zou zijn. Onze bevindingen onderstrepen de cruciale rol die ze spelen bij het ondersteunen van bestuivers en het bevorderen van biodiversiteit in stedelijke gebieden. gebieden in het hele land. ”

Het onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met de universiteiten van Edinburgh en Reading en de Royal Horticultural Society, onderzocht de nectarproductie in vier grote steden in het VK: Bristol, Edinburgh, Leeds en Reading. De nectarproductie werd gemeten in bijna 200 plantensoorten door nectar te extraheren uit meer dan 3.000 individuele bloemen. Bij het extractieproces wordt een fijne glazen buis gebruikt. De suikerconcentratie van de nectar werd gekwantificeerd met een refractometer, een apparaat dat meet hoeveel licht breekt als het door een oplossing gaat.

“We ontdekten dat het aanbod van nectar in stedelijke landschappen diverser is, met andere woorden afkomstig is van meer plantensoorten dan in landbouwgrond en natuurreservaten, en dit aanbod van stedelijke nectar wordt kritisch ondersteund door privétuinen”, zegt Nicholas Tew, die studeert voor een doctoraat in ecologie.

“Tuinen zijn zo belangrijk omdat ze de meeste nectar per landeenheid produceren en ze het grootste stuk land beslaan in de steden die we hebben bestudeerd.”

Bijna een derde (29 procent) van het land in stedelijke gebieden bestond uit huistuinen, dat is zes keer de oppervlakte van parken en 40 keer de oppervlakte van volkstuinen.

“Het onderzoek illustreert de grote rol die tuinders spelen bij het behoud van bestuivers, aangezien er zonder tuinen veel minder voedsel zou zijn voor bestuivers, waaronder bijen, wespen, vlinders, motten, vliegen en kevers in dorpen en steden. Het is van vitaal belang dat er nieuwe huisvesting komt. ontwikkelingen omvatten tuinen en ook belangrijk voor tuinders om te proberen ervoor te zorgen dat hun tuinen zo goed mogelijk zijn voor bestuivers, ”legde Nicholas Tew uit.

“Manieren om dit te doen zijn onder meer het planten van nectarrijke bloemen, ervoor zorgen dat er altijd iets in bloei staat van het vroege voorjaar tot het late najaar, het gazon minder vaak maaien om paardebloemen, klaverblaadjes, madeliefjes en andere bloemen van planten te laten bloeien, het vermijden van het spuiten van pesticiden bestuivers, en vermijd het bedekken van de tuin met bestrating, vlonders of kunstgras. ”

Dr. Stephanie Bird, een entomoloog bij de Royal Horticultural Society, die het onderzoek hielp financieren, zei: “Dit onderzoek benadrukt het belang van tuinen bij het ondersteunen van onze bestuivende insecten en hoe tuinders een positieve invloed kunnen hebben door hun plantbeslissingen. Tuinen zouden dat niet moeten zijn. geïsoleerd gezien – in plaats daarvan zijn ze een netwerk van hulpbronnen die waardevolle habitats en voorzieningen bieden wanneer ze worden onderhouden met bestuivers in gedachten. “