Factoren die verband houden met een verhoogd risico op botbreuken

Een nieuwe studie gepubliceerd in de Journal of Bone and Mineral Research heeft verschillende factoren geïdentificeerd die erop kunnen wijzen dat een persoon in de komende twee decennia een grotere kans heeft op een botbreuk.

De studie omvatte 30.446 vrouwen en mannen van middelbare leeftijd die werden gevolgd vanaf het begin / midden van de jaren negentig tot 2016. In totaal hadden 8.240 deelnemers (27%) ten minste één fractuur tijdens een mediane follow-up van 20,7 jaar.

Oudere leeftijd, vrouwelijk geslacht, hogere Body Mass Index, een eerdere fractuur, een familiegeschiedenis van fracturen na de leeftijd van 50 jaar, weinig lichamelijke activiteit in de vrije tijd, zwaar werk, alleen wonen, roken en geen of veel alcoholgebruik waren factoren onafhankelijk geassocieerd met een grotere kans op een fractuur. “Onze resultaten benadrukken het belang van deze factoren in volksgezondheidsinitiatieven voor fractuurpreventie”, schreven de auteurs.