Waarom baby’s die borstvoeding krijgen een beter immuunsysteem hebben

Onderzoek onder leiding van de University of Birmingham en Birmingham Women’s and Children’s NHS Foundation Trust heeft nieuw inzicht opgeleverd in de biologische mechanismen van de positieve gezondheidseffecten op lange termijn van borstvoeding bij het voorkomen van aandoeningen van het immuunsysteem op latere leeftijd.

Het is bekend dat borstvoeding wordt geassocieerd met betere gezondheidsresultaten in de kindertijd en tijdens de volwassenheid, en eerder onderzoek heeft aangetoond dat baby’s die moedermelk krijgen, minder snel astma, obesitas en auto-immuunziekten krijgen op latere leeftijd in vergelijking met baby’s die uitsluitend flesvoeding krijgen.

Tot nu toe zijn de immunologische mechanismen die verantwoordelijk zijn voor deze effecten echter zeer slecht begrepen. In deze nieuwe studie hebben onderzoekers voor het eerst ontdekt dat een specifiek type immuuncellen – regulerende T-cellen genaamd – zich uitbreiden in de eerste drie weken van het leven bij baby’s die borstvoeding krijgen en bijna twee keer zo talrijk zijn als bij baby’s die flesvoeding krijgen.

Deze cellen regelen ook de immuunrespons van de baby tegen maternale cellen die met moedermelk worden overgebracht en helpen ontstekingen te verminderen. Bovendien toonde het onderzoek – ondersteund door het Chirurgische Reconstructie en Microbiologie Onderzoekscentrum (NIHR SRMRC) van het National Institute for Health Research – aan dat specifieke bacteriën, Veillonella en Gemella genaamd, die de functie van regulatoire T-cellen ondersteunen, meer voorkomen in de darmen van baby’s die borstvoeding krijgen.

De resultaten van de studie, gepubliceerd in Allergy, onderstrepen het belang van borstvoeding, aldus de onderzoekers. Senior auteur Gergely Toldi, onderzoeker aan de Universiteit van Birmingham en adviseur neonatoloog bij Birmingham Women’s and Children’s NHS Foundation Trust, zei: “De invloed van het type melk dat wordt ontvangen op de ontwikkeling van de immuunrespons is niet eerder onderzocht in de eerste paar weken van leven.

“Voorafgaand aan ons onderzoek was het opmerkelijke belang en de vroege betrokkenheid van dit specifieke celtype bij baby’s die borstvoeding kregen onbekend. “We hopen dat dit nieuwe inzicht van onschatbare waarde zal leiden tot een toename van het aantal borstvoeding en dat meer baby’s zullen profiteren van de voordelen van het krijgen van moedermelk. “Bovendien hopen we dat voor die baby’s die flesvoeding krijgen, deze resultaten zullen bijdragen aan het optimaliseren van de samenstelling van flesvoeding om deze immunologische mechanismen te benutten.

“We zijn erg dankbaar voor de moeders en baby’s die hebben bijgedragen aan dit speciale project.” De studie is het resultaat van een uniek driejarig onderzoeksproject waarin gegevens van 38 gezonde moeders en hun gezonde baby’s worden geanalyseerd. Kleine hoeveelheden bloed en ontlasting werden verzameld bij de geboorte in het Birmingham Women’s Hospital en later weer tijdens huisbezoeken toen de baby’s drie weken oud waren. Zestien van de 38 baby’s (42%) kregen tijdens het onderzoek uitsluitend borstvoeding, terwijl negen baby’s gemengde voeding kregen en 13 baby’s uitsluitend flesvoeding kregen. De onderzoekers hopen dit biologische mechanisme nu verder te bestuderen bij zieke en te vroeg geboren baby’s die ontstekingscomplicaties hebben ontwikkeld.

Links

http://www.bham.ac.uk/

http://dx.doi.org/10.1111/all.14736