Hogere koffie-inname verlaagt risico op prostaatkanker

Elke dag meerdere kopjes koffie drinken kan in verband worden gebracht met een lager risico op het ontwikkelen van prostaatkanker, suggereert een gepoolde gegevensanalyse van het beschikbare bewijsmateriaal, gepubliceerd in het online tijdschrift BMJ Open. Elke extra dagelijkse kop van het brouwsel ging gepaard met een vermindering van het relatieve risico van bijna 1%, zo blijkt uit de bevindingen.

Prostaatkanker is de op een na meest voorkomende vorm van kanker en de zesde belangrijkste doodsoorzaak door kanker bij mannen. Bijna drie van de vier gevallen komen voor in de ontwikkelde wereld, en sinds de jaren zeventig zijn nieuwe gevallen van de ziekte sterk toegenomen in Aziatische landen, waaronder Japan, Singapore en China.

Koffieconsumptie is in verband gebracht met een lager relatief risico op lever-, darm- en borstkanker, maar tot nu toe is er geen sluitend bewijs voor de mogelijke rol ervan bij het verminderen van het risico op prostaatkanker. Om het begrip van het probleem te vergroten, hebben de onderzoekers onderzoeksdatabases doorzocht voor relevante cohortstudies die tot september 2020 zijn gepubliceerd.

Ze verzamelden de gegevens van 16:15 gerapporteerd over het risico op prostaatkanker geassocieerd met de hoogste, vergeleken met de laagste, koffieconsumptie; 13 rapporteerden over het risico dat gepaard gaat met een extra dagelijkse beker. Het hoogste consumptieniveau varieerde van 2 tot 9 of meer kopjes per dag; het laagste niveau varieerde van geen tot minder dan 2 kopjes per dag.

De opgenomen onderzoeken zijn uitgevoerd in Noord-Amerika (7), Europa (7) en Japan (2). Ze omvatten meer dan 1 miljoen mannen (1.081, 586) van wie 57.732 prostaatkanker ontwikkelden.

Vergeleken met de laagste categorie koffieconsumptie, werd de hoogste categorie geassocieerd met een vermindering van het risico op prostaatkanker met 9%. En elke extra dagelijkse beker ging gepaard met een vermindering van het risico met 1%.

Door de analyse verder te verfijnen naar gelokaliseerde en gevorderde prostaatkanker, bleek dat vergeleken met de laagste inname, de hoogste inname geassocieerd was met een 7% lager risico op gelokaliseerde prostaatkanker en een 12% -16% lager risico op gevorderde en fatale prostaatkanker , respectievelijk.

De onderzoekers erkennen dat vanwege het observationele ontwerp van de opgenomen cohortstudies, niet-gemeten of ongecontroleerde factoren in de oorspronkelijke onderzoeken de gepoolde risicoschatting mogelijk hebben vertekend.

De hoeveelheid gedronken koffie is mogelijk ook verkeerd geclassificeerd, omdat deze afhing van het terugroepen. En het soort koffie en de bereidingsmethoden varieerden tussen de onderzoeken. Het ontwerp en de methoden van de opgenomen onderzoeken varieerden ook, dus voorzichtigheid is geboden bij het interpreteren van de bevindingen, zeggen ze.

Niettemin zijn er plausibele biologische verklaringen voor hun bevindingen, benadrukken ze.

Koffie verbetert het glucosemetabolisme, heeft ontstekingsremmende en antioxiderende effecten en beïnvloedt de geslachtshormoonspiegels, die allemaal het ontstaan, de ontwikkeling en de progressie van prostaatkanker kunnen beïnvloeden, wijzen ze erop.

En ze concluderen: “Deze studie suggereert dat een verhoogde koffieconsumptie kan worden geassocieerd met een verminderd risico op prostaatkanker. Verder onderzoek is nog steeds gerechtvaardigd om de onderliggende mechanismen en actieve stoffen in koffie te onderzoeken.

“Als verder wordt bewezen dat de associatie een oorzakelijk effect is, kunnen mannen worden aangemoedigd om hun koffieconsumptie te verhogen om mogelijk het risico op prostaatkanker te verkleinen.”