Nicotinedamp meer bevredigend voor adolescenten dan voor volwassenen

Onderzoekers van de University of Guelph zijn de eersten die ontdekken dat adolescenten anders reageren op e-sigarettendamp dan volwassenen. Onder leiding van prof.Jibran Khokhar, Afdeling Biomedische Wetenschappen aan het Ontario Veterinary College van U of G, meet het op knaagdieren gebaseerde onderzoek gedragsreacties gerelateerd aan vapen.

“Dit is de eerste studie die aantoont dat knaagdieren damp van e-sigaretten lonend vinden in een experiment met geconditioneerde plaatsvoorkeur,” zei Khokhar, verwijzend naar de voorkeur van dieren voor een kamer waarin onderzoekers hen eerder aan een medicijn hebben blootgesteld.

“Het laat ook zien dat adolescenten de nicotinedamp meer lonend vinden dan volwassenen, en dat zelfs bij kortere blootstellingen, die niet lonend zijn voor volwassenen.”

Onlangs gepubliceerd in eNeuro, het onderzoek? Is de eerste die een door U van G ontwikkelde technologie genaamd OpenVape gebruikt, die de studie van vapen toegankelijker maakt. Het apparaat kan worden gebruikt met verschillende verdampers, is eenvoudig te bouwen en kost minder dan bestaande technologieën.

“Het OpenVape-apparaat opent veel nieuwe deuren voor onderzoekers die de effecten van blootstellingen proberen te testen op een manier die lijkt op de route die mensen gebruiken,” zei Khokhar.

De onderzoeksresultaten zijn belangrijk, voegde hij eraan toe, omdat ze kunnen helpen verklaren waarom e-sigaretten zo populair zijn bij adolescenten en waarom het gebruik ervan gestaag toeneemt.

De laatste jaren is het vapen van adolescenten sterk toegenomen. Het gebruik van e-sigaretten is tussen 2017 en 2019 meer dan verdubbeld in Ontario onder studenten van groep 7-12. Tussen 2017 en 2019 verdubbelden de vape-tarieven onder tieners in Ontario, van 11 procent naar 23 procent.

“De hersenen van adolescenten kunnen bijzonder kwetsbaar zijn voor de lonende effecten van nicotinedamp”, zei Khokhar. “De kortere blootstellingen kunnen er ook op wijzen dat adolescenten een zeer beperkte blootstelling aan de damp nodig hebben om de belonende effecten te ervaren, en dit kan bijdragen aan hun voortdurende gebruik.”

Een groeiend aantal literatuur suggereert dat adolescenten bijzonder kwetsbaar zijn voor de verslavende effecten van nicotine, voegde hij eraan toe. Longitudinale studies associëren het gebruik van e-sigaretten door adolescenten met een groter risico op het roken van sigaretten in de toekomst.

“De bevindingen van onze studie zullen helpen de mechanismen bloot te leggen die ten grondslag liggen aan de kwetsbaarheid van de hersenen van adolescenten voor de lonende effecten van e-sigaretdamp, evenals de langetermijngevolgen van blootstelling aan damp van adolescenten,” zei Khokhar. Vervolgens is hij van plan te kijken naar de langetermijngevolgen van blootstelling van adolescenten aan damp van e-sigaretten op gedragingen die verband houden met tabaksgebruik.

“Studies bij mensen suggereren dat het vapen van adolescenten het risico verhoogt om over te schakelen op brandbare tabak, dus we zouden kunnen beantwoorden of dat verband causaal is”, zei hij. “We zullen ook de hersenmechanismen onderzoeken die adolescenten kwetsbaarder maken, evenals de langetermijnveranderingen in hersenactiviteit en -functie na blootstelling van adolescenten.”

http://www.uoguelph.ca

Twitter page researcher