Veel roken zorgt voor torenhoge gezondheidsrisico’s

Elke sigaret die dagelijks door zwaardere rokers wordt gerookt, verhoogt het risico op het oplopen van bepaalde ziekten met meer dan 30 procent, blijkt uit een nieuwe internationale studie die vandaag is gepubliceerd.

Het Australian Centre for Precision Health, gevestigd aan de Universiteit van Zuid-Australië, leidde de studie, die zwaarder roken * koppelt aan 28 afzonderlijke gezondheidsproblemen, waarbij een 17-voudige toename van emfyseem, 8-voudige toename van atherosclerose (verstopte slagaders) en een 6,5 -fold hogere incidentie van longkanker.

De bevindingen, gepubliceerd in EClinicalMedicine, analyseerden ziekenhuisgegevens en sterftecijfers van meer dan 152.483 ooit * rokers in de Britse biobank om te kijken hoe zwaarder roken de ziekterisico’s beïnvloedt.

Hoofdonderzoeker, UniSA-professor Elina Hypponen, zegt dat het risico op luchtwegaandoeningen, kankers en hart- en vaatziekten toeneemt met elke sigaret die per dag wordt gerookt.

De verbanden tussen zwaarder roken en emfyseem, hartaandoeningen, longontsteking en luchtwegkanker waren bijzonder hoog, maar de onderzoekers vonden ook associaties met vele andere aandoeningen van de luchtwegen, nierfalen, bloedvergiftiging, oogaandoeningen en complicaties van operaties of medische procedures.

“Het roken van tabak is wereldwijd de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak en rokers sterven doorgaans 10 jaar eerder dan niet-rokers”, zegt professor Hypponen.

“Ondanks een wereldwijde daling van het roken in de afgelopen 20 jaar, rookt naar schatting 20 procent van de wereldbevolking boven de 15 jaar nog steeds tabak.”

Alleen al in de VS tellen rokers 40 miljoen, waarvan 16 miljoen met een ziekte die wordt veroorzaakt door roken. Dit kost hun economie meer dan 300 miljard dollar per jaar ”, zegt prof. Hypponen.

De meest recente statistieken uit Australië laten zien dat ongeveer 13,8 procent van de volwassen bevolking (2,6 miljoen mensen) dagelijkse rokers zijn. Ondanks een vermindering van 10 procent sinds 1995, worden er naar schatting 19.000 Australiërs per jaar gedood door roken, goed voor negen procent van de totale ziektelast en $ 137 miljard aan jaarlijkse medische kosten.

Verschillende bekende rookresultaten, waaronder een beroerte, werden niet geïdentificeerd in de studie, die voor elke gezondheidstoestand slechts gevallen boven de 200 telde.

‘We hebben alleen gekeken hoe zwaarder roken de ziekterisico’s verder beïnvloedt bij een groep mensen die allemaal in het verleden al gerookt hebben, dus in vergelijking met nooit-rokers zullen de gezondheidseffecten nog meer opvallen. Andere factoren, waaronder wanneer mensen beginnen met roken of hoelang ze hebben gerookt, kunnen ook de gezondheidsgevolgen van roken beïnvloeden ”, zegt professor Hypponen.

“In de afgelopen 20 jaar is het aandeel mensen dat een pakje of meer per dag rookt in landen als de VS en Australië afgenomen, terwijl het aantal mensen dat minder dan 10 sigaretten per dag rookt, is toegenomen.

“Hoewel dit de vooruitgang weerspiegelt, toont onze studie aan dat elke extra gerookte sigaret van belang is, met name het verhogen van het risico op kanker, luchtwegen, bloedsomloop en vele andere ziekten.”

Opmerkingen voor redacteuren

“Mendeliaanse randomisatie case-control PheWAS in UK Biobank toont bewijs van causaliteit voor rookintensiteit bij 28 verschillende klinische aandoeningen” is gepubliceerd in EClinicalMedicine.

De auteurs zijn Professor Elina Hypponen, Dr. Catherine King, Dr. Anwar Mulugeta, Farhana Nabi, Ang Zhou (allen van het Australian Centre for Precision Health, University of South Australia) en Professor Robert Walton van Queen Mary University of London.

* Ooit rokers zijn ook mensen die in het verleden hebben gerookt.

* Een dagelijkse roker wordt geclassificeerd als iemand die regelmatig rookt, minstens één sigaret per dag. Lichte rokers roken gemiddeld minder dan 10 sigaretten per dag, matige rokers 10 tot 19 sigaretten per dag en 20 of meer sigaretten per dag worden geclassificeerd als zwaar roken.