Stop met roken om risico beroerte te verminderen bij onregelmatige hartslag

Wetenschappers hebben mensen met atriumfibrilleren – de meest voorkomende hartritmestoornis – vandaag aangespoord om de gewoonte te stoppen en het risico op een beroerte te verminderen. Het onderzoek wordt vandaag gepresenteerd op ESC Congress 2020.

Een op de vier volwassenen van middelbare leeftijd in Europa en de VS zal boezemfibrilleren krijgen, een aandoening die tegen 2030 tot 17 miljoen mensen in de EU zal treffen. Mensen met boezemfibrilleren hebben vijf keer meer kans op een beroerte dan mensen zonder aritmie . Het risico op overlijden is ook verhoogd bij atriumfibrilleren, tweevoudig bij vrouwen en 1,5 keer bij mannen. Beroerte is de meest voorkomende doodsoorzaak bij patiënten met atriale fibrillatie.

Eerdere studies hebben aangetoond dat rokers een grotere kans hebben op boezemfibrilleren en daaropvolgende beroerte. Hoewel veel beroertes worden voorkomen met orale anticoagulantia, zijn er beperkte gegevens over de impact van stoppen met roken na de diagnose van atriumfibrilleren.

Deze studie onderzocht het verband tussen stoppen met roken na nieuw gediagnosticeerde atriale fibrillatie en de risico’s van beroerte en overlijden door alle oorzaken. De onderzoekers gebruikten de Koreaanse National Health Insurance Service-database en de National Health Screening-database. Koreanen van 40 jaar en ouder wordt geadviseerd om elke twee jaar een nationale gezondheidscontrole te laten doen. Opnames zijn hoog: in 2014 werd bijvoorbeeld 75% gescreend.

De onderzoekers identificeerden 523.174 patiënten met nieuw gediagnosticeerde atriumfibrilleren in 2010 tot 2016. Patiënten met eerdere beroertes werden uitgesloten. De studie omvatte de 97.637 patiënten die minder dan twee jaar een nationale gezondheidscontrole hadden ondergaan voordat de diagnose atriumfibrilleren werd gesteld, en een tweede controle binnen twee jaar daarna. Patiënten werden na de tweede controle tot eind 2017 opgevolgd voor het optreden van een beroerte of overlijden.

De gemiddelde leeftijd was 61 jaar en 62% was man. Deelnemers werden geclassificeerd op basis van rookstatus voor en na de diagnose van atriumfibrilleren: nooit-roker, ex-roker (gestopt met roken vóór diagnose), quitter (gestopt met roken na diagnose), huidige roker (inclusief degenen die aanhoudend rookten voor en na diagnose; en nieuwe rokers die zijn begonnen na de diagnose). Het aandeel nooit-rokers, ex-rokers, opgevers en huidige rokers was respectievelijk 51,2%, 27,3%, 6,9% en 14,6%.

Tijdens een mediane follow-up van drie jaar waren er 3.109 beroertes en 4.882 sterfgevallen door alle oorzaken (respectievelijk 10,0 per 1000 persoonsjaren en 15,4 per 1000 persoonsjaren).

Vergeleken met huidige rokers hadden stoppers een 30% lagere kans op een beroerte en 16% verminderde kans op overlijden door alle oorzaken, na rekening te hebben gehouden met andere factoren die de relaties zouden kunnen beïnvloeden, zoals leeftijd, geslacht, hoge bloeddruk, body mass index en fysieke activiteit.

Slappelingen bleven een hoger risico lopen in vergelijking met niet-rokers. Het risico op beroerte en overlijden door alle oorzaken werd verhoogd met respectievelijk 19% en 46%, maar deze associaties werden consistent alleen bij mannen waargenomen. Nieuwe en hardnekkige rokers hadden zelfs een groter risico op een beroerte dan degenen die nog nooit hadden gerookt. Voor nieuwe rokers werd de kans verhoogd met 84% en voor aanhoudende rokers met 66%.

Studieauteur dr. So-Ryoung Lee van het Seoul National University Hospital, Korea, zei: “Roken veroorzaakt bloedstolsels die kunnen leiden tot een beroerte, wat de reden kan zijn waarom opgeven het risico verlaagt. Het resterende risico op een beroerte na het stoppen kan te wijten zijn aan de schade die al aan de slagaders is toegebracht – atherosclerose genaamd. ”

Ze merkte op dat de voordelen van stoppen minder uitgesproken waren bij degenen die zware rokers waren geweest vóór hun diagnose van atriumfibrilleren. Zware rokers werden gedefinieerd als degenen die gedurende ten minste 30 jaar elke dag 20 sigaretten hadden gerookt. “Dit kan te maken hebben met schade aan de bloedvaten op langere termijn, wat de vatbaarheid voor een beroerte vergroot”, zei Dr. Lee.

Dr. Lee zei: “Als je niet rookt, begin dan niet. Als je dat doet, is het nooit te laat om te stoppen. Ongeacht hoeveel je rookt, het schoppen van de gewoonte is goed voor de gezondheid. “