Nieuwe ketting detecteert abnormaal hartritme

Een ingenieuze ketting die een abnormaal hartritme detecteert, wordt voor het eerst tentoongesteld op EHRA Essentials 4 You, een wetenschappelijk platform van de European Society of Cardiology (ESC).

“Het draagbare ECG-halsketting (elektrocardiogram) biedt een nieuwe en gemakkelijke methode voor het detecteren van een abnormaal hartritme, atriumfibrilleren genoemd, wat een snelgroeiend probleem voor de volksgezondheid is”, aldus de auteur van de studie, de heer Elmeri Santala, een medische student aan de universiteit. van Oost-Finland.

Een van de belangrijkste oorzaken van een beroerte is niet-herkende en onbehandelde boezemfibrilleren. Ongeveer 25% van alle beroertes wordt veroorzaakt door atriumfibrilleren. Hoewel het de meest voorkomende hartritmestoornis is, is atriale fibrillatie vaak symptoomloos en intermitterend, wat de detectie en diagnose ervan bemoeilijkt. Daarom zijn innovatieve detectiemethoden nodig.

Deze studie onderzocht de diagnostische nauwkeurigheid van een om de nek gedragen ECG. Een ECG met één afleiding is ingebed in de hanger.

Om hun hartritme te meten, starten gebruikers een applicatie op hun smartphone en plaatsen ze vervolgens de kettinghanger tussen de handpalmen of tussen de handpalm en de borst gedurende 30 seconden. Gegevens worden automatisch verzonden naar een cloudservice en geanalyseerd op atriale fibrillatie met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). Binnen enkele seconden toont de smartphone-applicatie de resultaten van de analyse. Er wordt ook een ECG-rapport gegenereerd voor artsen om de diagnose te bevestigen.

Aan het onderzoek namen 145 volwassenen deel die de ketting gebruikten om hun eigen hartritme te meten. Deelnemers ondergingen tegelijkertijd een ECG-opname met drie afleidingen als een ‘gouden standaard’ vergelijking.

Twee cardiologen analyseerden alle ECG-metingen zonder het initiële ritme te kennen (d.w.z. ze waren verblind voor de 3-afleidingen ECG-opnames en de eerste 12-afleidingen ECG). Er werd ook een geautomatiseerde AI-analyse van het halsketting-ECG uitgevoerd.

De ketting produceerde ECG-opnamen van uitstekende kwaliteit om atriale fibrillatie te detecteren en te diagnosticeren. Atriale fibrillatiediagnoses gemaakt door standaard ECG-meting werden ook met hoge nauwkeurigheid opgepikt door het halskettingtoestel – zowel de geautomatiseerde AI-analyse als de interpretatie van het ECG-rapport door een cardioloog.

De heer Santala zei: “Het ECG van de halsketting is eenvoudig te gebruiken en maakt herhaalde zelfcontrole van het hartritme mogelijk, waardoor de kans op atriale fibrillatie wordt vergroot. Het ESC beveelt screening op atriumfibrilleren aan bij mensen ouder dan 65 jaar en bij mensen met een hoog risico op beroerte; 1 geautomatiseerde analyse door het halsketting-ECG is hiervoor zeer geschikt. De diagnose atriumfibrilleren moet altijd worden bevestigd door een arts met behulp van het ECG-rapport. ”