Het giftige geheim (natriumfluoracetaat) van Nieuw-Zeeland

Alan Simmons getuigt over de luchtdruppels vol gif (natriumfluoracetaat) over de meest heilige en cultureel belangrijke plaats van Nieuw-Zeeland. Gefabriceerd 1080 (natriumfluoracetaat) is een gif dat wordt gebruikt om een giftig aasproduct te maken, dat voornamelijk uit helikopters wordt verspreid door geselecteerde inheemse struiken in Nieuw-Zeeland om populaties van buidelratten, ratten en hermelijnen neer te halen.

Nieuw-Zeeland is de grootste gebruiker van 1080-gif en gebruikt ongeveer 80% van het wereldaanbod. Biologisch afbreekbaar 1080-gif is het enige gif dat momenteel is geregistreerd voor gebruik op het vasteland van Nieuw-Zeeland en geschikt is voor luchtaanvallen op de gewone brushtail-buidelrat – een belangrijke instandhoudings- en landbouwplaag. Nieuw-Zeeland gebruikt sinds eind jaren vijftig 1080 voor ongediertebestrijding en importeert natriumfluoracetaat in ruwe vorm uit de Verenigde Staten van Amerika.