Doden door griepvirus vs coronavirus in de VS

Over het algemeen blijven de ziekenhuisopnames vergelijkbaar met deze tijd tijdens de recente seizoenen, maar de aantallen onder schoolgaande kinderen en jonge volwassenen zijn momenteel hoger dan in de recente seizoenen en de aantallen onder kinderen van 0-4 jaar oud zijn nu de hoogste CDC die ooit is geregistreerd op dit moment punt in het seizoen, overtreffen tarieven gemeld tijdens de tweede golf van de H1N1 pandemie van 2009.

Longontsteking en griepsterfte is laag, maar tot nu toe zijn dit seizoen 125 sterfgevallen als gevolg van influenza bij kinderen gemeld. Dit aantal is hoger voor dezelfde periode dan in elk seizoen sinds de rapportage begon in 2004-05, behalve voor de pandemie van 2009.

CDC schat dat er tot nu toe dit seizoen minstens 32 miljoen griepziekten, 310.000 ziekenhuisopnames en 18.000 sterfgevallen door griep zijn geweest.

Tussentijdse schattingen van de effectiviteit van het griepvaccin 2019-2020 werden vorige week vrijgegeven. Tot nu toe verminderen griepvaccins het aantal doktersbezoeken voor griepaandoeningen met 45% in het algemeen en 55% bij kinderen.

Antivirale medicijnen zijn een belangrijke aanvulling op het griepvaccin bij de bestrijding van griep. Bijna alle (> 99%) van de influenzavirussen die dit seizoen zijn getest, zijn vatbaar voor de vier FDA-goedgekeurde griepantivirale medicijnen die worden aanbevolen voor gebruik in de VS dit seizoen.

 

Bronnen:

https://www.cdc.gov/flu/weekly/index.htm#ILIActivityMap

https://eu.usatoday.com/story/news/health/2020/03/04/coronavirus-live-updates-washington-outbreak-amazon-schools-vaccine-facebook/4940378002/