Achteloze kankercellen kunnen vatbaar zijn voor toekomstige medicijnen

Kan het vermogen van kankercellen om hun genoom snel te veranderen worden gebruikt als een wapen tegen kwaadaardige tumoren?

Onderzoekers van de universiteit van Uppsala zijn erin geslaagd een stof te ontwikkelen die veelbelovende resultaten heeft aangetoond in experimenten met zowel diermodellen als menselijke kankercellen. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

Het is typerend voor kankercellen dat ze hun DNA snel kunnen veranderen; in hun haast om nieuwe mutaties te verwerven, negeren ze echter achteloos veel van hun erfelijke genetische variaties. Dit kan ertoe leiden dat kankercellen alleen een defect allel van een gen van de ene ouder behouden, terwijl gezonde cellen ook een functionerend allel van de andere ouder hebben. Dit kenmerk van kankercellen kan een achilleshiel zijn die kan worden gebruikt bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.

“We hebben gezocht naar genen waarvan veel mensen zowel een functionerend als een defect allel in hun DNA hebben. Eén zo’n gen, NAT2, produceert een eiwit dat een aantal geneesmiddelen metaboliseert en is van bijzonder belang omdat één allel vaak verloren gaat tijdens de ontwikkeling van colon- en rectumkanker ”, legt Tobias Sjöblom uit van het Departement Immunologie, Genetica en Pathologie van de Universiteit van Uppsala.

Op basis van hun ontdekking ontwikkelden de onderzoekers een stof die cellen zonder NAT2 doodt en konden ze ook aantonen dat het kan worden gebruikt om diermodellen van kanker en tumorcellen van patiënten te behandelen.

“De voorwaarden voor behandeling bestaan ​​bij 50.000 van de patiënten met colorectale kanker die elk jaar wereldwijd worden gediagnosticeerd en daarom zullen we blijven werken aan het identificeren van stoffen met nog betere eigenschappen voor farmaceutische ontwikkeling”, zegt Tobias Sjöblom.

Persbericht Uppsala universiteit