Hoe onafhankelijk waren de Duitse glyfosaat studies van Monsanto

Glyfosaat is het meest gebruikte pesticide ter wereld – en misschien wel de meest omstreden. Een belangrijke speler hierin was ‘s werelds bekendste glyfosaatfabrikant Monsanto, nu onderdeel van de Bayer Group. Een lobbygevecht woedt al jaren en wordt ook gevoerd met wetenschappelijke studies. Omdat de strijd om glyfosaat over miljarden gaat voor de bedrijven. Maar hoe onafhankelijk zijn dergelijke onderzoeken?

Onderzoek toont nu voor het eerst aan dat Monsanto ook in het geheim studies in Duitsland heeft gefinancierd die de voordelen van glyfosaat benadrukken. En uitgerekend deed een gerenommeerde Duitse wetenschapper deze studies voor Monsanto.

Hoe is het gegaan? Wat betekent dit voor de lobbystrijd om glyfosaat? En wat zegt de Bayer Group, waartoe Monsanto behoort?