BP’s belofte “netto nul te zijn tegen 2050” wassen neus

BP’s belofte vandaag om “netto nul te zijn tegen 2050″ is gewoon niet geloofwaardig voor een organisatie die nog steeds van plan is om zwaar te investeren in nieuwe olie en gas, volgens klimaat-NGO Global Witness.

De aankondiging komt wanneer de nieuwe CEO van het bedrijf een webcast gaat aanbieden in een poging om “een nieuwe koers te bepalen” voor BP, in reactie op een groeiende publieke consensus over het onmiddellijke gevaar van de klimaatcrisis.

Uit ons onderzoek is gebleken dat vanaf 2019 meer dan de helft van BP’s geplande investering van $ 140 miljard in olie en gas in het komende decennium onverenigbaar is met het verminderen van de opwarming van de aarde tot 1,5 graden C, volgens de Overeenkomst van Parijs – elke investering in nieuwe olie en gas is niet compatibel met het bereiken van dit doel. Evenzo plaatst BP vandaag de aankondiging van gas in de koolstofarme categorie, ondanks een noodzakelijke vermindering van de gasproductie met ten minste 40% om het doel van Parijs te bereiken. Volgens de laatste cijfers van het bedrijf gaat 96% van zijn investeringen in fossiele brandstoffen, met slechts 4% in schone technologieën.

Murray Worthy, teamleider olie- en gascampagne bij Global Witness, zei:

“Er is niets ambitieus aan een plan dat simpelweg niet geloofwaardig is. BP’s netto nulbelofte ziet eruit als een poging om een ​​aantal positieve krantenkoppen te halen door een nieuwe CEO, maar met weinig inhoud om aan te tonen hoe het deze grootse claims zal bereiken. ”

“De enige manier waarop deze plannen geloofwaardig kunnen worden geacht, is als BP onmiddellijk stopt met boren naar nieuwe olie en gas en totdat dit gebeurt, zullen ze een drijvende kracht blijven achter de klimaatcrisis waarmee onze planeet wordt geconfronteerd. Zich positioneren als een klimaatleider, terwijl gas als koolstofarm wordt bestempeld, is gewoon een ander voorbeeld van waarom de wereld BP nog steeds niet serieus kan nemen. ”

“Zeggen dat ze meer zullen investeren in koolstofarme technologie en minder in olie en gas” na verloop van tijd “is geen geloofwaardig plan om netto nul te bereiken – de wetenschap is duidelijk dat deze verschuiving onmiddellijk moet plaatsvinden.