Intelligent alarm om artsen te helpen hartaanvallen te voorspellen

Onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen zijn bezig met het testen van een nieuw alarm dat Deense artsen helpt te voorspellen of pacemaker- en defibrillatorpatiënten op het punt staan ​​een ernstig hartprobleem te krijgen. Met behulp van kunstmatige intelligentie en hartgegevens van een pacemaker kan het alarm elk verhoogd risico op een cardiale gebeurtenis berekenen. Dit ondersteunt artsen bij het nemen van de best mogelijke beslissingen voor patiënten.

In slechts een paar seconden verwijst het alarmsysteem naar de beschikbare historische cardiale gebeurtenisgegevens en voorspelt het de mate van risico voor een ernstige gebeurtenis.

In het grootste academische ziekenhuis van Denemarken, Rigshospital, controleert de cardiologieafdeling 4000 patiënten in de Hoofdstedelijke regio met pacemakers of implanteerbare cardioverter defibrillators (ICD). Als er een plotselinge verandering in het hartritme van een patiënt optreedt, wordt een signaal naar de cardiologieafdeling verzonden met gegevens van de pacemaker of ICD. Daar kan de dienstdoende arts beslissen of de patiënt moet worden gecontacteerd of in het ziekenhuis moet worden opgenomen. De arts kan deze beslissing nemen op basis van zijn ervaring en informatie, zoals de medische geschiedenis en medicijnen van de patiënt.

Maar met het nieuwe alarmsysteem, ontwikkeld in samenwerking tussen onderzoekers van het Department of Computer Science en het spin-outbedrijf Vital Beats, verbetert kunstmatige intelligentie de medische besluitvorming door het risico op ernstige cardiale gebeurtenissen te berekenen. De kunstmatige intelligentie is gebaseerd op gegevens van meer dan 12.000 hartgebeurtenissen die zijn getraind om patronen in te herkennen – patronen die kunnen leiden tot mogelijk levensbedreigende hartgebeurtenissen.

“In slechts enkele seconden verwijst het alarmsysteem naar de beschikbare historische gegevens over hartgebeurtenissen en voorspelt het de mate van risico voor een ernstige gebeurtenis. Als zodanig ondersteunt het de besluitvorming door de arts, die kan variëren van acute ziekenhuisopname tot herschikking een routinematige afspraak om de medicatie van een patiënt te bespreken ‘, legt assistent-professor Tariq Osman Andersen van het Departement Computerwetenschappen uit.

Link