De effecten van microplastics op organismen in kustgebieden

Microplastics (plasticdeeltjes kleiner dan 5 mm) zijn een overvloedige soort puin dat wordt aangetroffen in zout- en zoetwateromgevingen. In een onderzoek van Limnology & Oceanography Letters toonden onderzoekers de overdracht van microplastics door de voedselketen aan tussen microscopische prooien en larvale vissen die in kustecosystemen leven.

“Onze bevindingen geven aan dat trofische overdracht een belangrijke route kan zijn voor microplastische blootstelling in estuariene voedselwebben en dat zelfs korte blootstelling aan hoge niveaus van microplastics de groei van een belangrijke prooivis kan belemmeren”

Microplastics (plasticdeeltjes kleiner dan 5 mm) zijn een overvloedige soort puin dat wordt aangetroffen in zout- en zoetwateromgevingen. In een onderzoek van Limnology & Oceanography Letters toonden onderzoekers de overdracht van microplastics door de voedselketen aan tussen microscopische prooien en larvale vissen die in kustecosystemen leven. Ze ontdekten ook dat microplastische inname de normale groei van vislarven verstoort.

De onderzoekers keken ook naar de effecten van een gemeenschappelijke verontreinigende stof (de pesticide DDT) die zich hecht aan microdeeltjes in kustwateren. Organismen konden geen inname van microdeeltjes met een hoog DDT-niveau detecteren of discrimineren.

“Onze bevindingen geven aan dat trofische overdracht een belangrijke route kan zijn voor blootstelling aan microplastics in estuariene voedselwebben en dat zelfs korte blootstelling aan hoge niveaus van microplastics de groei van een belangrijke prooivis kan belemmeren,” zei hoofdauteur Samantha Athey, van de Universiteit van Toronto .

“Omdat estuaria ongelooflijk productieve habitats zijn die de thuisbasis zijn van veel van onze commerciële zeevruchtensoorten in de Verenigde Staten, is het belangrijk om de bronnen, het lot en de effecten van microplastics en bijbehorende verontreinigende stoffen in deze systemen te begrijpen.”

Link naar studie:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/lol2.10130