BPA activeert immuunrespons bij muizen die generaties lang doorgaan

Sommige plastic voedsel- en drankverpakkingen bevatten nog steeds bisfenol A (BPA), die het hormoon oestrogeen kunnen nabootsen. Hoewel experts zeggen dat het onwaarschijnlijk is dat kleine hoeveelheden BPA die in voedingsmiddelen worden gedetecteerd, problemen veroorzaken, maken sommige mensen zich zorgen dat constante lage blootstellingen gezondheidseffecten kunnen hebben, vooral voor het ontwikkelen van foetussen, zuigelingen en kinderen. Nu rapporteren onderzoekers in ACS ‘Journal of Proteome Research dat BPA bij muizen een immuunrespons activeert die minstens drie generaties aanhoudt.

Epidemiologische studies hebben in utero BPA-blootstelling verband gehouden met het begin van astma bij kinderen. Andere onderzoeken hebben aangetoond dat de behandeling van zwangere muizen met de stof astma-achtige symptomen bij de moeders en hun pups veroorzaakt. Om beter te begrijpen hoe BPA allergische astma zou kunnen veroorzaken, hebben Terumi Midoro-Horiuti, Kangling Zhang en collega’s de eiwitten geanalyseerd die werden geproduceerd door immuuncellen van met BPA behandelde zwangere muizen, hun pups en twee generaties muizen daarna die zelf niet aan BPA waren blootgesteld.

Met behulp van massaspectrometrie vergeleken de onderzoekers de eiwitten geproduceerd door bepaalde immuuncellen van BPA-blootgestelde muizen en hun nakomelingen met die van controlemuizen. In de aan BPA blootgestelde muizen en volgende generaties werden sommige eiwitten die verband hielden met een geactiveerd aangeboren immuunsysteem – dat een sleutelrol speelt bij de antivirale afweer en ook verband houdt met allergische aandoeningen – in hogere hoeveelheden geproduceerd dan bij controlemuizen.

In het bijzonder produceerden de aan BPA blootgestelde muizen en hun nakomelingen ongeveer twee keer zoveel van een eiwit genaamd ZDHHC1, dat ook op hogere niveaus wordt geproduceerd in reactie op oestrogeen. Bovendien veroorzaakte blootstelling aan BPA veranderingen in enzymen die DNA-bindende eiwitten modificeren, histonen genoemd. Dat soort modificatie kan erfelijke veranderingen in genexpressie veroorzaken. Daarom zouden afstammelingen van de oorspronkelijke aan BPA blootgestelde muizen veranderingen in DNA-expressie kunnen hebben geërfd die afwijkende activering van het immuunsysteem veroorzaken, zelfs in afwezigheid van BPA, zeggen de onderzoekers.