Verband tussen de evolutie van zwangerschap en verspreiding van kanker verklaard

Wetenschappers van Yale hebben een verklaring voor de potentieel belangrijke connectie in de evolutie van zwangerschap bij zoogdieren en de verspreiding van kanker.

Bij veel zoogdieren, waaronder de mens, verbindt de placenta zich aan de binnenwand in de baarmoeder op ongeveer dezelfde wijze waarop kankercellen de weefsels binnendringen aan het begin van een metastase. Maar bij andere zoogdieren waar de placenta zich niet zo invasief implanteert – inclusief paarden, koeien en varkens – wordt huidkanker zelden uitgezaaid.

Om dit ogenschijnlijke toeval te verklaren, hebben wetenschappers van Yale’s Systems Biology Institute de “evolutie van invasibiliteit” of “ELI” bestudeerd op de hechting van het stromaal weefsel dat zowel de placenta als de invasie van kanker beïnvloedt.

“Eerder onderzoek heeft aangetoond dat de progressie van kanker bij de mens ook de reactivering van de embryonale genexpressie omvat die normaal de ontwikkeling van de placenta en de immuunontduiking controleert, “zei Günter Wagner, Alison Richard, hoogleraar Ecology and Evolutionary Biology, en senior auteur.

“We wilden weten waarom melanomen bij runderen en paardachtigen grotendeels goedaardig blijven, terwijl ze bij mensen zeer kwaadaardig  zijn.”

Gepubliceerd in Nature Ecology & Evolution, concentreerden de wetenschappers zich op de verschillen tussen koeien en mensen in de snelheid van kankercel invasie in plaats van op de verschillen in snelheden van tumorproductie, onderzocht in eerdere studies.

Vertaling persbericht door Andre Teirlinck