Vaping maakt longbacteriën schadelijker en veroorzaakt meer ontstekingen

Bacteriën die vaak in de longen worden aangetroffen, worden schadelijker en veroorzaken meer ontsteking wanneer ze zijn blootgesteld aan e-sigaretdamp, op een manier die kan leiden tot ziekten zoals COPD en astma.

Chronische longziekte is het gevolg van een complex samenspel tussen infectie en ontsteking, wat verder kan worden gecompliceerd door de toxische effecten van sigarettenrook. We weten dat sigaretten slecht voor ons zijn en daarom zijn veel rokers overgestapt op vapen.

Maar is vapen minder schadelijk dan roken? Deze vraag heeft specialisten in het veld verdeeld. Sommigen, waaronder Public Health England, beweren dat vapen minder schadelijk is en een nuttige manier om mensen te helpen stoppen met roken. Maar anderen, waaronder de European Respiratory Society, beweren dat het bewijs suggereert dat e-sigaretten in plaats van helpen, de pogingen van mensen om te stoppen met roken ondermijnen.

Het aantal mensen dat vapen is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie laten een stijging zien van 7 miljoen in 2011 tot 41 miljoen in 2018. En deze toename wordt niet alleen verklaard door mensen die overstappen van roken naar vapen. Volgens een recent Amerikaans onderzoek, verdampt ongeveer 27% van de middelbare scholieren nu, van wie velen niet roken.

De enorme verscheidenheid aan smaken, slanke apparaten voor het vapen en de aanwezigheid op sociale media dragen bij aan het socialer maken van vapen onder jongeren. Voor deze grote groep vapers maar niet-rokers zijn veiligheidsvergelijkingen tussen roken en vapen niet relevant – zij hebben meer informatie nodig over de directe effecten van vapen.

Meer virulent
Bacteriën spelen een rol bij de ontwikkeling van aan roken gerelateerde longziekten, zoals bronchitis en longontsteking. Ons onderzoek keek naar de gebruikelijke verdachten bij longinfectie (Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus en Pseudomonas aeruginosa) en onderzochten de bacteriële responsen die mogelijk schade konden veroorzaken en langdurige infectie konden veroorzaken. Bacteriën, gekweekt in het laboratorium, werden blootgesteld aan sigarettenrook of damp.

Bij chronische infecties worden bacteriën vaak aangetroffen in grote aggregaten, biofilms genoemd. Biofilms vormen een echte uitdaging als het gaat om het verwijderen van infecties: ze zijn fysiek moeilijk te verwijderen, beter bestand tegen antibiotica en moeilijker voor het immuunsysteem van het lichaam om aan te pakken. We ontdekten dat blootstelling aan sigarettenrook of damp resulteerde in een toename van biofilmvorming.

Toen deze bacteriën werden blootgesteld aan rook en damp, verhoogde het ook de ontsteking in longcellen. In sommige gevallen overtrof het effect na blootstelling aan dampen dat van blootstelling aan sigarettenrook.

We vergeleken ook de overleving van Galleria mellonella (larven van wasmot) na infectie met verdampte, gerookte en niet-blootgestelde bacteriën. Dit is een bekend model dat waxmotlarven gebruikt om te meten of bacteriën waarschijnlijk schade zullen aanrichten. Blootstelling van bacteriën aan damp of rook maakte de bacteriën virulenter in de larven.

Niet helemaal echt, maar toch …

Zoals met alle studies, hadden de onze beperkingen. Hoewel onze laboratoriumgebaseerde experimentele procedures erop gericht waren om roken en vapen zo nauwkeurig mogelijk na te bootsen, is het waarschijnlijk niet precies hoe mensen in het echte leven roken en vapen.

We gebruikten een basis smaakloze nicotine-bevattende vape en een veelgebruikte e-sigaret. Maar in werkelijkheid is er een breed scala aan apparaten en duizenden smaken voor e-sigaretten. Sommige smaken zijn inderdaad in het bijzonder geassocieerd met longschade.

Ook hebben we bacteriën slechts één keer ‘verdampt’ of ‘gerookt’ en hebben we het effect van langdurige blootstelling niet gemeten. Vapers nemen dieper pufjes dan rokers en dus hebben we onze bacteriën waarschijnlijk niet blootgesteld aan voldoende hoog vape, dus het is mogelijk dat de effecten van vape groter zijn in de longen.

Dus wat vertelt deze studie ons over vapenveiligheid? Het blootstellen van bacteriën aan vapen zal waarschijnlijk reeds schadelijke bacteriën gevaarlijker maken en hetzelfde risico inhouden als blootstelling aan sigarettenrook.

We moeten dringend meer weten over wat het langetermijneffect van vapen is, niet alleen rechtstreeks op de longen, maar ook op de bacteriën die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van ziekten, zoals COPD en astma, zodat het publiek keuze om te verdampen.

This article is republished from The Conversation under a Creative Commons license. Read the original article.

Authors

  1. Lecturer, School of Pharmacy, Queen’s University Belfast

  2. Professor of Clinical Pharmacy, Queen’s University Belfast

The Conversation