Vapen kan vergelijkbare effecten hebben als roken op schadelijke longbacteriën

E-sigaret damp kan vergelijkbare effecten hebben als sigarettenrook op bacteriën die verband houden met aan roken gerelateerde ziekten, zoals chronische obstructieve longziekte (COPD) en astma, blijkt uit een studie gepubliceerd in Respiratory Research.

Hoewel e-sigaretten worden gezien als een veilig alternatief voor sigaretten, heeft recent onderzoek gesuggereerd dat acute longziekte kan worden geassocieerd met het gebruik van nicotine-bevattende e-sigaretten, evenals conventionele sigaretten. Een team van onderzoekers van de School of Pharmacy, Queen’s University Belfast, VK, vergeleek de effecten van sigarettenrook en e-sigaretdamp op bacteriën waarvan bekend is dat ze verband houden met aan roken gerelateerde chronische longziekte.

De auteurs kweekten monsters van Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus en Pseudomonas aeruginosa, terwijl ze werden blootgesteld aan extracten van sigarettenrook (CSE) of e-sigaretdamp (ECVE). Een controleset van bacteriekweken werd onbelicht gekweekt aan damp- of rookextracten.

De auteurs vonden dat blootstelling aan CSE of ECVE geen negatief effect leek te hebben op de groei van deze bacteriën. Bacteriën blootgesteld aan CSE of ECVE vertoonden echter verhoogde biofilmvorming, een effect dat niet werd waargenomen bij niet-blootgestelde bacteriën. Biofilms zijn een collectief van een of meer soorten microben en het is bekend dat verhoogde biofilmvorming betrokken is bij een breed scala aan microbiële infecties. De bevinding kan erop wijzen dat zowel sigarettenrook als e-sigaretdamp de schadelijkheid van veel voorkomende longpathogenen verhoogt en de oprichting van persistente infectie bevordert.

Om veranderingen in schadelijkheid of virulentie te onderzoeken in bacteriën die zijn blootgesteld aan CSE of ECVE, hebben de auteurs larven van de mot G. mellonella – een model voor infectie bij mensen – geïnfecteerd met de bacteriën om te testen hoe dit de overleving van de larven zou beïnvloeden. G. mellonella geïnfecteerd met bacteriën blootgesteld aan CSE of ECVE vertoonde een verminderde overleving in vergelijking met die geïnfecteerd met niet-blootgestelde bacteriën.

In een verder experiment toonden de auteurs aan dat menselijke longcellen die waren geïnfecteerd met aan CSE of ECVE blootgestelde bacteriën, een verhoogde secretie van Interleukin-8 vertoonden, een belangrijke mediator geassocieerd met ontsteking.

Deirdre Gilpin, de overeenkomstige auteur zei: “Een terugkerend thema van deze studie is de gelijkenis in het effect van blootstelling aan sigarettenrook in vergelijking met e-sigaretdamp op hoe bacteriën zich gedragen en hoe schadelijk ze zijn. De bevindingen geven aan dat de effecten van vapen op veel voorkomende longpathogenen vergelijkbaar kunnen zijn met die van roken. ”

De auteurs waarschuwen dat de sigarettenrook en extracten van e-sigaretdamp die in de experimenten werden gebruikt, met behulp van een vergelijkbare methode werden bereid en dus mogelijk geen verschillen in blootstelling aan nicotine weerspiegelen vanwege verschillen in rookgedrag tussen roken en vapen.

Deirdre Gilpin zei: “Gebruikers van e-sigaretten nemen grotere en langere trekjes in vergelijking met conventionele sigaretten gebruikers, wat de afgifte van nicotine kan verhogen. Ons model kan daarom de blootstelling van respiratoire pathogenen aan nicotine in e-sigaret damp onderschatten. ”

Voor deze studie gebruikten de auteurs een gemeenschappelijk merk e-sigaretten zonder toegevoegde smaak en werden bacteriën slechts één keer blootgesteld aan damp- en rookextracten. Verder onderzoek is vereist om het effect van aroma’s van e-sigaretten en langdurige blootstelling te onderzoeken, volgens de auteurs.

Bron