Hoe ketogene diëten huidontsteking beïnvloeden

Een onderzoek uit het Journal of Investigative Dermatology heeft verschillende hoog-vet Laag-carb ketogene diëten getest en geconcludeerd dat die met hoog kokos- en palmolie psoriasis-achtige ontstekingen bij muizen verergerden.

Niet alle vetten hebben hetzelfde effect op onze huid, volgens een níeuwe studie, gepubliceerd in Elsevier. De onderzoekers bevonden dat verschillende ketogene diëten ook verschillende effecten hebben.

Ketogene diëten, hoog in medium-chain triglycerides  MCT’s (gemiddelde ketenlengte triglyceriden), zoals kokosnoot, in het bijzonder in combinatie met omega-3 vetzuren uit visolie en ook plantaardige bronnen, zoals noten en zaden verergeren psoriasis.

Het onderzoek gaf een beter inzicht in de mogelijke effecten van ketogene diëten met heel hoge vetgehaltes op huidontstekingen en onderschrijft  het belang van de samenstelling van vetzuren in een dieet, legde de co-leider van de onderzoekers, Barbara Kofler, PhD, Research Program for Receptor Biochemistry and Tumor Metabolism, Department of Pediatrics, Paracelsus Medical University, Salzburg, Austria.

“We ontdekten dat een goed gebalanceerd ketogeen dieet, beperkt tot Long-chain triglycerides (LCT’s) zoals olijfolie, soja-olie, vis, noten, avocado en vlees beinvloeden, huidontstekingen niet. Echter de diëten, die een hoog gehalte MCT’s bevatten, zeker in combinatie met omega-3 vetzuren, zouden met de nodige voorzichtigheid moeten worden gebruikt, daar ze reeds bestaande ontstekingsaandoeningen van de huid verergeren.”

Ketogene diëtem zijn in groeiende mate populair om hun belofte een aantal ziekten te kunnen behandelen en gewichtsverlies te bevorderen. Ze worden tegenwoordig gezien als een mogelijke therapie bij verschillende ziekten en er wordt van beweerd, dat ze onder bepaalde omstandigheden ontstekingsremmend werken.

Dieetproducten die kokosolie bevatten (hoog in MCT’s) of visolie (hoog in omega 3 vetzuren) gebruikt als onderdeel van een ketogeen dieet, worden op de markt gebracht en gebruikt om hun zogezegde gezondheid bevorderende effect.

Vorige studies hebben aangegeven dat diëten op basis van veel vet met een behoorlijk gehalte koolhydraten de progressie van psoriasis-achtige huidontstekingen bevorderen en spontaan dermatitis ontwikkelen bij muizen.

Daarom veronderstelden de onderzoekers dat hoog-vet ketogene diëten de psoriasis-achtige huidontstekingen zouden verminderen en dat suppletie van LCT of MCT en/of omega 3 vetzuren deze effecten verder zouden verbeteren. Hoewel de studie deze veronderstelling niet bevestigde, toonde het wel aan dat een ketogeen dieet op basis van  LCT huidontstekingen niet verergert.

Co-leider onderzoeker Roland Lang, Phd, Department of Dermatology,
Paracelsus Medical University, Salzburg, Austria werkte de resultaten uit: “Ketogene dieet, aangevuld met MCT’s veroorzaken niet alleen ontsteking bevorderende cytokines, maar leiden ook tot een ophoping van neutrofielen in de huid, die resulteren in een slechter uitziende huid bij muizen. Neutrofielen zijn van bijzonder belang daar ze bekend staan dat ze receptoren voor MCT’s aangeven en daarom kan een ketogeen dieet, dat MCT’s bevat invloed hebben op andere neutrofiel bemiddelde ziekten en niet alleen van de huid.

De muizen die gebruikt werden in de studie waren gevoerd met een ketogeen dieet met een extreem hoog vet gehalte (77%), dat behoorlijk ongewoon is  behalve voor patiënten, die een strikt dieet volgen voor medische omstandigheden, zoals medicijnresistente epilepsie.

“Ik denk, dat de meeste mensen die een ketogeen dieet volgen zich geen zorgen hoeven te maken over ongewenste effecten van huid ontstekingen, maar psoriasispatiënten zouden zo’n dieet niet moeten overwegen als ondersteunend middel,” aldus Dr. Kofler.

Vertaling: Loes Vink