Europese richtlijnen voor hartziekten onder vuur na verzwijgen overlijdens

In de richtlijnen werden zowel stents als hartchirurgie aanbevolen voor patiënten met een laag risico met iets genaamd de linker hoofdkransslagaderziekte na een klinische studie genaamd EXCEL. Ze ontdekten dat ze even effectief waren als elkaar bij het voorkomen van hartaanvallen, beroertes en overlijden. Maar niet-gepubliceerde gegevens uit de EXCEL-proef die Newsnight heeft gezien, hebben twijfels doen rijzen over deze conclusie.

Het toonde aan dat volgens één definitie patiënten in de proef met stents na drie jaar 80% meer hartaanvallen hadden. Newsnight zag ook waarschuwingen van de veiligheidsraad van het onderzoek over het hoge sterftecijfer bij patiënten met stents. Pas nadat de richtlijnen waren geschreven, publiceerden de onderzoekers bevindingen die een verhoogde mortaliteit vertoonden – 10% van degenen die een openhartoperatie hadden ondergaan, was gestorven versus 13% van degenen met stents na 5 jaar.

De proef werd gesponsord door de Amerikaanse stentfabrikant Abbott. Het is belangrijk op te merken dat stents voor sommige patiënten nog steeds levensreddend kunnen zijn en dat de professionele instelling voor cardiologen nog steeds achter de richtlijnen staat.

Abbott zei dat de studie werd ontworpen en uitgevoerd door de onderzoekers en dat de belangrijkste onderzoekers van het onderzoek de proef en de gepubliceerde conclusies bijstaan.