Injecties met steroïden in heup en knie zijn gevaarlijker dan gedacht

Een nieuwe studie onthult dat steroïden, die vaak als intraveneuze injecties worden toegediend bij heup- en knieproblemen, schadelijk kunnen zijn bij sommige patiënten met het risico ongekende complicaties te veroorzaken.

Onderzoekers van de Boston University School of Medicine (BUSM) hebben versnelde artritis en gewrichtsafbraak ontdekt na het toedienen van intraveneuze injecties van corticosteroïdes.

Artrose van heup en knie is één van de meest voorkomende aandoeningen van de gewrichten. Een frequent (duizend keer per dag wereldwijd) uitgevoerde behandeling voor artrose en andere gewricht gebonden pijnsyndromen zijn intraveneuze corticosteroïde injecties, maar er is een bewijs van conflict ontdekt over hun potentieel voordeel.

De wetenschappers onderzochten de patiënten die ze hadden geïnjecteerd tijdens (2018) in de heupen en knieën en ontdekten dat acht procent van hen complicaties kreeg, met 10 procent in de heupen en 4 procent in de knieën.

“We zien nu dat deze injecties erg schadelijk kunnen zijn voor de gewrichten met ernstige complicaties zoals osteonecrose, subchondrale insufficiëntie fractuur en snelle progressieve artrose,” zei overeenkomstig auteur Ali Guermazi, MD, PhD, hoofd radiologie bij VA Boston Healthcare System en hoogleraar radiologie bij BUSM. “De voor- en nadelen van intra veneuze corticosteroïde injecties moeten serieus bekeken worden. Kritische overwegingen over de complicaties moeten deel uitmaken van de toestemming van de patiënt, wat momenteel niet het geval is,” voegde hij eraan toe.

Gezien het feit dat intraveneuze corticosteroïde injecties in toenemende mate worden uitgevoerd voor de behandeling van pijn bij heup- en knieartrose, suggereren onderzoekers dat de radiologische gemeenschap actief moet betrokken worden bij hoogwaardig onderzoek over dit onderwerp, voorafgaand aan de interventie, om beter de potentiële risico’s te begrijpen.

Deze bevindingen verschijnen online in het tijdschrift Radiology.

Vertaling: Andre Teirlinck