Zonnebrandmiddel geeft gevaarlijke chemische verbindingen in zonlicht

Wetenschappers van de Moscow State University constateren dat avobenzone wordt afgebroken tot schadelijke chemische verbindingen

LOMONOSOV MOSCOW STATE UNIVERSITY

Wetenschappers van de Scheikundefaculteit van de Lomonov Moscow State University hebben in hun onderzoek de aard van schadelijke chemische verbindingen aangetoond, die zich vormen door de afbraak van avobenzone, een stof die in veel zonnebrandmiddelen zit, als deze stof reageert met gechloreerd water en ultraviolette straling. De chemici hebben het materiaal gepubliceerd in het tijdschrift Chemosphere.

De onderzoekers hebben avobenzone gekozen als onderwerp van onderzoek. Dit is een derivaat van een chemische verbinding genaamd dibenzoylmethaan. Deze keuze werd ingegeven door het feit dat dit het populairste uv-filter is ter wereld. Avobenzone werd in 1973 gepatenteerd en in 1988 goedgekeurd door de FDA (De Amerikaanse Voedsel- en Warenautoriteit), die zich bezighoudt met de controle en het toezicht op voedselproducten, medicijnen, cosmetica, tabaksproducten en nog wat productcategorieŽn.

Zonnebrandmiddelen met avobenzone worden door miljoenen mensen ter wereld gebruikt. Chemische uv-filters zoals avobenzone absorberen ultraviolet licht vanwege de specifieke eigenschappen van hun structuur. Avobenzone verandert de golflengte van ultraviolet licht, als dat erdoor wordt geabsorbeerd, in een andere golflengte, die niet schadelijk is voor de huid (met andere woorden, het verandert lichtenergie in thermische energie). De stof zelf is dus veilig, hoewel de Russische wetenschappers konden aantonen dat het opgelost in water kan worden omgevormd tot gevaarlijke chemische stoffen.

De wetenschappers hebben de stoffen geÔdentificeerd die zich vormen als gevolg van de afbraak van avobenzone in gechloreerd water en onder invloed van zonlicht. Deze experimenten bootsten de echte situatie na, waarbij een zonnebrandmiddel dat wordt aangebracht op de huid van zwemmende mensen in contact komt met het water in een zwembad. De afbraak van avobenzone kan direct op de natte menselijke huid plaatsvinden waarop dat zonnebrandmiddel is gesmeerd.

De chemici ontdekten dat avobenzone in het water afbreekt, waarbij verschillende organische verbindingen worden gevormd, behorend tot de klasse van aromatische zuren en aldehyden, fenolen en ethylbenzeen. Fenolen en gechloreerde ethylbenzeen blijken de meest giftige producten. Deze laatste categorieŽn, en dan vooral chlooracetofenon, komen voor in de samenstelling van traangasmengsels die door de politie worden gebruikt.

Doctor in de chemie Albert Lebedev, een van de auteurs van het project, zegt: ďOp basis van de experimenten zou je kunnen concluderen dat een redelijk veilige verbinding in water wordt omgezet, waardoor er een gevaarlijker product ontstaat. Ondanks het feit dat er geen precieze toxicologische profielen zijn voor de meeste vastgestelde producten, is het wel bekend dat ethylbenzeen en fenolen, vooral in chloorverbindingen, zeer giftig zijn.

Chromatografie-massaspectrometrie werd gebruikt als de basis-onderzoeksmethode. Met deze betrouwbare en effectieve methode kunnen kwalitatieve en kwantitatieve analyses worden gemaakt van de meest complexe mengsels van chemische verbindingen. Albert Lebedev vervolgt: ďHet is erg belangrijk om de omvorming van alle populaire cosmetische producten te bestuderen, want vaak blijken ze na omvorming veel giftiger en gevaarlijker te zijn dan hun voorgangers. In principe zou men, gebaseerd op dit soort onderzoek, kunnen concluderen dat bepaalde producten dienen te worden beperkt, of zelfs worden verbannen, zodat de gezondheid van miljoenen mensen behouden blijft.Ē

Op dit moment bestuderen de wetenschappers de omvorming van avobenzone in verbinding met gechloreerd en met broom behandeld zoet en zout water. Als zeewater met chloor of broom is behandeld zal het aantal afbraakproducten van avobenzone nog groter zijn. En als er koperzouten in het water zitten (die aan veel zwembaden worden toegevoegd om een mooie lichtblauwe kleur te krijgen), dan wordt er in grote hoeveelheden bromoform gevormd. Deze stof zou kunnen zorgen voor aantasting van de lever- en nierfunctie en ook aandoeningen van het zenuwstelsel kunnen opwekken.

Vertaling: Astrid Zwart


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica