Zink acetaat zuigtabletten kunnen het herstelpercentage van een gewone verkoudheid 3-voudig verhogen


UNIVERSITY OF HELSINKI

Volgens een meta-analyse van drie gerandomiseerde, gecontroleerde proeven kunnen zink acetaat zuigtabletten de herstel snelheid bij een gewone verkoudheid drie keer verhogen. Op de vijfde dag was 70% van de zink acetaat gebruikende patiŽnten hersteld in vergelijking met 27% bij placebo-patiŽnten.

Het effect van de zink acetaat zuigtabletten werd niet aangepast aan leeftijd, geslacht, ras, allergie, roken of algemene verkoudheid. Daarom kan de 3-voudige toename van het herstelpercentage van een verkoudheid algemeen toepasbaar zijn. Hoewel sommige zink zuigtabletten een onaangename smaak hebben, gaven de zink acetaat zuigtabletten die in deze drie gerandomiseerde proeven werden gebruikt geen problemen.

Bij de drie onderzoeken was de dosis zink tussen de 80 en 92 mg / dag. Een dergelijk dosis is aanzienlijk hoger dan de aanbevolen dagelijkse zinkopname in de VS, dat is 11 mg / dag voor mannen en 8 mg / dag voor vrouwen. In andere gecontroleerde onderzoeken, die niet in verband staan met verkoudheid, is gedurende een aantal maanden aan patiŽnten zink in doses van 100 tot 150 mg / dag toegediend, er waren weinig bijwerkingen. Bovendien is zink van 150 mg / dag een standaard behandeling bij de ziekte van Wilson, waar patiŽnten die behandeling de rest van hun leven nodig hebben. Daarom lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat het toedienen van 80 tot 92 mg / dag aan zink gedurende 1 tot 2 weken, snel startend na het begin van een eerste verkoudheid, kan leiden tot langdurige nadelige effecten. Bij geen van de drie geanalyseerde onderzoeken met zink zuigtabletten zijn ernstige bijwerkingen van zink gebruik waargenomen.

Hoewel er een sterk bewijs is dat goed samengestelde zink acetaat zuigtabletten het herstel bij verkoudheid 3-voudig kunnen verhogen zijn er veel zink zuigtabletten op de markt die of een te lage dosis zink hebben of stoffen bevatten die zinkionen binden, zoals citroenzuur. Daarom moeten de bevindingen van deze meta-analyse niet direct geŽxtrapoleerd worden met de grote verscheidenheid aan zink zuigtabletten op de huidige markt.

Hoewel de voornaamste auteur, dr. Harri Hemilš, van de universiteit in Helsinki, Finland suggereert dat de optimale samenstelling van de zink zuigtabletten en de beste frequentie van toediening verder moeten worden onderzocht, geeft hij verkouden patiŽnten de mogelijkheid om individueel te testen of de zink zuigtabletten nuttig zijn voor hun: ďGezien het sterke bewijs van de werkzaamheid en het lage risico op bijwerkingen, kunnen verkouden patiŽnten worden aangemoedigd om zink acetaat zuigtabletten te proberen die niet meer dan
100 mg / dag aan zink gebruiken om hun verkoudheid te behandelen.Ē

Vertaling: Lia Keizer


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica