Verwijderen van luchtvervuilingsbronnen in de woning


Een nieuwe studie toont aan dat de rook van sigaretten, marihuana, kaarsen, maar ook de lucht van schoonmaakproducten en de frituurpan, de kwaliteit van de lucht in een huishouden verslechterd.

SAN DIEGO STATE UNIVERSITY

Een ambitieuze studie onder leiding van de San Diego State University onderzoekers, heeft verschillende factoren die bijdragen tot luchtvervuiling in huis onderzocht. Niet verrassend kwam sigarettenrook op als een belangrijke bron van vervuiling in huizen met rokers, maar ook schoonmaakproducten, kaarsen, de lucht van frituren en marihuana roken sprongen naar voren als luchtverontreinigers. De bevindingen zijn vooral relevant voor gezinnen met kinderen die in lage inkomen huishoudens wonen; Deze kinderen hebben een groter risico op gezondheidsproblemen als gevolg van slechte luchtkwaliteit.

"Ons primaire doel was om uit te vinden wat er gebeurt in huizen, wat leidt tot hogere luchtpartikelniveaus en op zijn beurt een ongezond omgevingen voor kinderen, "zegt studiecoördinator John Bellettiere, een afgestudeerde student in het SDSU-UCSD Gemeenschappelijk Doctoraatsprogramma in Volksgezondheid.

Een onderzoeksteam onder leiding van SDSU Environmental Health Scientist en hoofdauteur van de studie Neil Klepeis, gedragszorg onderzoeker Melbourne Hovell en mede-onderzoeker Suzanne Hughes onderzochten voor de studie bijna 300 gezinnen in San Diego met minstens een kind van 14 jaar en jonger en een roker. Zij installeren enkele luchtpartikelmonitoren in elk van de huizen, één in de omgeving van het huis het dichtst bij waar gerookt werd en één in de slaapkamer van het kind.

De monitoren scannen de lucht continu voor fijne deeltjes tussen 0,5 en 2,5 micrometer in grootte - een bereik dat stof, schimmelsporen, auto-emissies en verbrandingsbijproducten omvat. Het is een belangrijk afmetingsbereik voor de menselijke gezondheid, omdat deze deeltjes een grootte hebben die diep in de longen terecht kunnen komen, waar ze een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, waaronder ademhalingsproblemen en hart- en vaatziekten.

In de loop van drie maanden hebben de monitors de luchtkwaliteit van de huizen teruggezonden naar de onderzoekers. Bij twee gelegenheden heeft het team interviews uitgevoerd om te vragen welke activiteiten er in huis waren op verschillende momenten, zoals koken, schoonmaken en roken. Tenslotte correleerden de wetenschappers de activiteiten van de huishoudens met hun respectieve gegevens van de luchtkwaliteitsmonitor en daaruit verscheen een duidelijk beeld.

Huizen die sigarettenrook binnen hebben gerapporteerd hadden een mediane deeltjesniveau dat bijna het dubbele was van de woningen waar niet binnen werd gerookt.

Deze deeltjes bevatten nicotine- en verbrandingsbijproducten die welbekend zijn als gevaarlijk voor de gezondheid van mensen, met name kinderen. Interessant is dat het roken van marihuana ook bijdraagt tot de luchtvervuiling, net zoveel als tabak roken – dit de eerste keer dat een dergelijke bevinding is gemeld. Tenslotte bleken ook brandende kaarsen en wierook, frituren in olie en reinigingsproducten het aantal fijne deeltjes in de lucht te verhogen. De onderzoekers meldden hun bevindingen vandaag in het tijdschrift PLOS ONE.

"Het doel van ons onderzoek is uiteindelijk om effectieve manieren te vinden om rookvrije huizen te bevorderen en ook goede strategieën in het algemeen, om de blootstelling aan huishoudelijke vervuiling te verminderen", zei Klepeis. “Bevindingen uit ons werk zullen betere voorlichting en feedback mogelijk maken voor families."

Bellettiere zegt dat het team het onderzoek zal voorzetten met betrekking tot de bevindingen over marihuana, om uit te vinden of de verhoogde luchtvervuiling die voortvloeit uit het roken van marihuana zich vertaalt in verhoogde blootstelling aan verbrandingsbijproducten en cannabinoïden bij niet-rokers die in het huis wonen.

Klepeis voegde eraan toe: "Ons onderzoeksteam blijft bewakingsapparatuur ontwikkelen, die consumenten informeert om meer inzicht te krijgen in hun luchtkwaliteit en om manieren te onderzoeken die voor hen en hun gezin werken om ongezonde verontreinigende blootstellingen te verminderen, vooral voor kinderen."

Vertaling: Gea Weel


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica