Je bent wat je oma at: Intergenerationale effecten van prenatale voeding

Nieuw onderzoek gepubliceerd in FASEB Journal suggereert dat de voedingsgewoontes van ouders in utero invloed hebben op de groei van hun kinderen.

FEDERATION OF AMERICAN SOCIETIES FOR ESPERIMENTAL BIOLOGY

Een studie gepubliceerd online in het FASEB Journal stelt dat de eigen prenatale omgeving van de ouders een detecteerbare invloed heeft op het gewicht van hun kinderen. Moeders die in de baarmoeder ondervoed waren, hebben de neiging om kleinere baby's te baren, terwijl de ondervoeding van een vader in utero tot gevolg heeft dat zijn nakomelingen kleiner zijn tegen de tijd dat ze 2 jaar oud zijn. De bevindingen komen uit een natuurlijk experiment op het platteland van Gambia waarbij de sociaal economische factoren zo verstoord zijn dat die de generatie van baby's kunnen beÔnvloeden.

"Voedingsinterventies zoals voedingssupplementatieprogramma's onder arme populaties worden vaak ondermijnd door een blijk van afwezigheid van onmiddellijke impact", zegt Andrew M. Prentice, Ph.D., professor in de MRC Unit The Gambia en MRC International Nutrition Group in Londen School van HygiŽne en Tropische Geneeskunde in Londen. "Deze studie toont aan dat het verscheidene generaties kan duren om groeifalen te elimineren en te stoppen door deze intergenerationale invloeden."

Onderzoekers exploiteerden een experiment van de natuur in landelijk Gambia, waar een jaarlijks regenseizoen een oogst- en een hongerseizoen creŽert. Moeders voor wie het laatste deel van de zwangerschap in het hongerige seizoen valt hebben de neiging om kleinere baby's te hebben. De kennis dat moeders en vaders die geboren zijn in het hongerige seizoen maakten het de onderzoekers mogelijk om te bestuderen hoe de foetale voeding van de ouders invloed heeft op de groei van hun nakomelingen. Met een Gambiaans cohort van zuigelingen geboren tussen 1972 en 2011 gebruikte het team 31 multipel regressies om te testen of het geboortegewicht en lengte na 2 jaar afhankelijk waren van het seizoen van de geboorte.

"Hier hebben we een ongelukkige klimatologische situatie die een hoopvolle toekomstige interventie ondermijntĒ, aldus Thoru Pederson, Ph.D., hoofdredacteur van het FASEB Journal.

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica