Gezond dieet? Dat hangt af van uw genen


CORNELL UNIVERSITEIT

ITHACA, N.Y. - Een recent gepubliceerde studie aan de Cornell University beschrijft hoe verschuivingen in diŽten van Europeanen na de introductie van de landbouw 10.000 jaar geleden, hebben geleid tot genetische aanpassingen.

Vůůr de Neolithische revolutie, die ongeveer 10.000 jaar geleden begon, waren Europese bevolkingen jagers die dieren en wat zeevruchten aten. Maar na de komst van de landbouw in Zuid-Europa, ongeveer 8000 jaar geleden, schakelden vooral de Europese landbouwers over op plantaardige diŽten.

De studie - de eerste om de aanpassingen die vůůr en na de Neolithische Revolutie plaatsvonden - te vergelijken, onthult dat deze voedingspraktijken weerspiegeld zitten in de genen van Europeanen.

"De studie toont aan wat een opvallend rol dieet in de evolutie van de menselijke populaties heeft gespeeld," zei Alon Keinan, universitair hoofddocent van Ďcomputational and population genomicsí en senior auteur van de studie. Kaixiong Ye, postdoctoraal onderzoeker in Keinan's lab, is de hoofdauteur.

De studie heeft gevolgen voor het groeiende gebied van de voedingsgenetica Ďnutrigenomicsí. Op basis van zijn voorgeslacht kunnen clinici op ťťn dag het dieet van elke persoon op haar of zijn genoom aanpassen om de gezondheid te verbeteren en ziektes te voorkomen.

Uit de studie blijkt dat vegetarische diŽten van Europese boeren hebben geleid tot een verhoogde frequentie van een allel die cellen codeert om enzymen te produceren die de landbouwers hielpen bij het metaboliseren van planten. De frequentie nam toe als gevolg van natuurlijke selectie, waar vegetarische boeren met deze allel gezondheidsvoordelen hadden die hen toestonden om meer kinderen te krijgen, die deze genetische variant naar hun nakomelingen doorgeven.

Het FADS1 gen dat bij deze vegetarische boeren voorkwam produceert enzymen die een vitale rol spelen in de biosynthese van omega-3 en omega-6 lange keten meervoudig onverzadigde vetzuren (LCPUFA). Deze LCPUFA's zijn cruciaal voor een goede ontwikkeling van de menselijke hersenen, het beheersen van ontstekingen en de immuunrespons. Terwijl omega-3 en omega-6 LCPUFA direct uit dierlijke diŽten worden verkregen, zijn ze afwezig in plantaardige. VegetariŽrs hebben FADS1 enzymen nodig om LCPUFA te biosynthetiseren uit korte vetzuren die worden gevonden in planten (wortels, groenten en zaden).

Analyse van oud DNA onthulde dat, voor de landbouw, de dierlijke diŽten van de Europese jagers voornamelijk de tegenovergestelde versie van hetzelfde gen bevoordeelden, wat de activiteit van FADS1-enzymen beperkt en beter geschikt is voor mensen die vlees- en zeevruchten eten.

Analyse van de frequenties van deze allelen bij Europeanen laat zien dat de prevalentie van de allel voor plantaardige diŽten in Europeanen tot de Neolithische revolutie daalde, waarna het sterk steeg. Tegelijkertijd is de tegenovergestelde versie van hetzelfde gen dat bij de jagers is gevonden, toegenomen tot de komst van de landbouw, waarna het scherp gedaald is.

De onderzoekers vonden ook een verloop in de frequenties van deze allelen van noord naar zuid sinds de Neolithische tijd, waaronder de moderne populaties. Alle boeren waren sterk afhankelijk van plantaardige diŽten, maar dat vertrouwen was sterker in het zuiden, in vergelijking met de noordelijke EuropeŽrs - wiens boerenvoorouders meer melk dronken en zeevruchten aten.

Plantaardige allelen regelen cholesterolgehalten en zijn geassocieerd met het risico op veel ziekten, waaronder ontstekingsdarmziekte, hart- en vaatziekten, artritis en bipolaire stoornis.

"Ik wil weten hoe verschillende individuŽn verschillend reageren op hetzelfde dieet," zei Ye. Toekomstige studies zullen extra banden tussen genetische variatie, diŽten en gezondheid onderzoeken, zodat "in we de toekomst diŽten kunnen aanbevelen die gepersonaliseerd zijn op de genetische achtergrond," voegde hij eraan toe.

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica